NAKON TRI GODINE Zemaljski muzej BiH od danas ponovno otvoren

NAKON TRI GODINE Zemaljski muzej BiH od danas ponovno otvoren

Nakon gotovo tri godine, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu, najstarija kulturna institucija u našoj zemlji, od danas će ponovno biti otvoren za javnost. Danas bi nadležni predstavnici vlasti trebali potpisati memorandum o podmirivanju dugova i financiranju i ostalih šest institucija kulture od državnog značaja, koje još od potpisivanja Daytonskog sporazuma nemaju riješen pravni status, pa time ni način financiranja, zbog čega im je ugrožen opstanak već godinama (Zemaljski muzej, Umjetnička galerija BiH, Kinoteka BiH, Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe, Historijski muzej, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH).

Prema tom dogovoru, što je potvrdio i ministar kulture i sporta Sarajevske županije Samer Rešidat, danas u 13 sati u Ministarstvu civilnih poslova BiH trebao bi biti potpisan memorandum o financiranju i preuzimanju dugova sedam institucija kulture na državnoj razini, odnosno Memorandum o razumijevanju s ciljem podrške radu ustanova kulture od općeg značaja i interesa za Bosnu i Hercegovinu za razdoblje 2016.- 2018. godine, a u 14 sati Zemaljski muzej BiH službeno će ponovo otvoriti svoja vrata.
Dogovoreno je i da se sve razine vlasti (između 15 i 20 potpisnika memoranduma), obavežu da će osigurati sredstva u proračunu za financiranje svih sedam institucija kulture, kao i vraćanje dugova koji su nastali u protekle tri godine.

Zemaljski muzej BiH zatvoren je u 125. godini postojanja 4. listopada 2012. godine, nimalo slučajno: od 4. listopada 1913. ovaj je muzej smješten u reprezentativnom zdanju na Marin-dvoru, prvoj namjenski izgrađenoj zgradi paviljonskog tipa na cijelom području Balkana. Na dan kad je zatvoren, muzejska savjetnica, etnolog po struci, Marica Filipović, rekla nam je: “U Zemaljskom muzeju radim više od 20 godina i zatvaranje doživljavam jako tragično”. Nakon gotovo tri godine, dan prije ponovnog otvorenja muzeja, Filipović kaže: “Svi smo jako obradovani činjenicom da će se muzej ponovo otvoriti i da su osigurana sredstva da se započne s nekim normalnim radom”.
Od danas – u Zemaljskom muzeju normalni radni dan. Napokon. Muzej će danas oko 14 sati otvoriti djeca iz osnovnih škola, koja će uz predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, ministra civilnih poslova Adila Osmanovića i američku veleposlanicu u BiH Maureen Elizabeth Cormack, prvi ući u zgradu muzeja. Od 16 sati Centrotrans će imati nekoliko autobusa s posebnom oznakom “Ja sam Muzej”, i od 16 do 19 sati će besplatno prevoziti građane do muzeja, a ulaz u muzej je besplatan. I za kraj, obavijest o radnom vremenu – radno vrijeme muzeja je od 10 do 19 sati svakim radnim danom osim ponedjeljka, a vikendom od 10 do 14 sati. Nastavite dolaziti u muzej, nastavite podržavati muzej, pokažite da vam – da nam – muzej treba!
DL
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar