Napadi koji su zatamnili zoru trećeg tisućljeća

Napadi koji su zatamnili zoru trećeg tisućljeća

Kao i svake godine, od 2001., datum 11. rujna poprima jednu drugu „dimenziju“. Sjećamo se strašnih događaja koji su odnijeli 3 000 nedužnih života.

Piše: Josipa Prskalo

Sjedinjene Američke Države je ovaj nadnevak, prije 18 godina, zavio u tugu. Terorističkim napadom al-Qaedae život je izgubilo 2 977 osoba. Meta, s četiri oteta zrakoplova, bili su Blizanci Svjetskog trgovinskog centra (World Trade Center – WTC, New York) i Pentagon (Washington).

Ujutro 11. rujna 2001. dogodile su se četiri koordinirane otmice zrakoplova American Airlinesa koje je izvelo 19 islamističkih ekstremista, a potom su uslijedili napadi. U 8:46 oteti zrakoplov u letu 11 udario je u sjeverni toranj – 1 WTC, u katove od 93. do 99. Samo 17 minuta kasnije u 9:03, drugi – u letu 175 American Airlinesa  pogodio je južni toranj – 2 WTC u predjelu od 77. do 85. kata. U trenutku kada su tornjevi pogođeni, u WTC kompleksu nalazilo se između 16 400 i 18 000 ljudi. Treći zrakoplov pogodio je zgradu Pentagona u Arlingtonu, nadomak Washingtona, gdje je smješteno Ministarstvo obrane SAD-a. Nakon što su čuli za napade, putnici koji su se nalazili u četvrtom zrakoplovu u letu 93, pružili su otpor otmičarima što je dovelo do rušenja na prazno polje u Shanksvillu, u zapadnoj Pennsylvaniji.

Dan smrti

U ovom okrutnom napadu ugašeno je gotovo 3 000 (2 977) ljudskih života iz 93 različite nacije. Njih 2 753 poginulo je u New Yorku, 184 u Pentagonu i 40 u Shanksvillu, dok je broj povrijeđenih bio neizbrojiv… A koliko je tek ožalošćenih i shrvanih ostalo u porodicama ovih ugaslih života nakon ovoga, kako su ga mnogi okarakterizirali, najsmrtonosnijeg dana na američkom tlu…

Stoga ni ne iznenađuje potez koji je Kongres Sjedinjeni Američkih Država učinio u listopadu iste godine, kada je donio odluku 11. rujna proglasiti Danom rodoljublja – Patriot Day. Njezinim se odredbama sve zastave imaju spustiti na pola koplja te minutom šutnje odati počast osobama koje su poginule. Ceremonije sjećanja održavaju se u New Yorku i Washingtonu, a na mjestu gdje su se nekada nalazili Blizanci svake godine okupi se veliki broj obitelji i rodbine stradalih.

9/11 Memorial

Danas je na tom mjestu spomenik 9/11 Memorial i muzej koji su otvoreni na 10-u godišnjicu sjećanja na žrtve. Smješten je na zapadnoj strani nekadašnjeg WTC kompleksa gdje su se nekada nalazili Blizanci.

Spomen park okružuje dva ogromna reflektirajuća bazena izgrađena na temeljima prijašnjih tornjeva. Bazeni imaju najveće slapove, više od devet metara, u Sjevernoj Americi koji su djelo čovjekovih ruku. Voda koja pada u slapovima ulijeva se u šupljinu na sredini bazena. Imena svih poginulih, u New Yorku, Pentagonu i u letu 93, kao i onih koji su ubijeni bombardiranjem WTC-a 1993., ugravirana su u brončane ivice bazena. Trg je obrubljen kamenim blokovima i zasađen s više od 400 bijeli hrastova te tako čini prostor za razmišljanje koji je odvojen od znamenitosti i gradske buke. Stabla su birana iz rasadnika koji se od nekadašnjeg WTC-a nalaze u radijusu od 500 milja – iz New Yorka, Pennsylvanije te okolice Washingtona, DC, što simbolizira sva područja koja su bila mete terorističkog napada.

Divljačka okrutnost

O ovome događaju ima pregršt špekulacija koje, vrlo često, idu u krajnosti. Jedino što je potpuno sigurno jest činjenica da je izgubljeno skoro 3 000 nedužnih života (izuzmemo li islamističke pilote samoubojice). Svijet je u šoku zanijemio toga dana, a tuga se nadvila nad živote brojnih porodica poginulih.

Dan nakon napada, za vrijeme opće audijencije na Trgu Sv. Petra, papa Ivan Pavao II. izrazio je duboku tugu i potresenost događajem koji je donio smrt i uništenje SAD-u, a američkom predsjedniku i stanovnicima uputio je iskrenu sućut. „Jučer je bio mračan dan za povijest čovječanstva i užasna povreda ljudskog dostojanstva (…) Ljudsko je srce ponor iz kojega ponekad izviru planovi nečuvene bjesnoće, kadri u jednom trenutku poremetiti miran i radin život nekog naroda. Ali u tim vremenima, kada riječi gube snagu, vjera nam pritječe u pomoć. Samo Kristova riječ može dati odgovore na pitanja koja uznemiruju naš duh. Iako izgleda da sile tame prevladavaju, oni koji vjeruju u Boga znaju da zlo i smrt nemaju zadnju riječ. Kršćanska nada se temelji na ovoj istini…“, rekao je tada Sv. Ivan Pavao II.

Povodom 10. obljetnice terorističkog napada njegov je nasljednik, papa u miru Benedikt XVI., u pismu njujorškome nadbiskup kard. Timothyu Michaelu Dolanu, naglasio kako niti jedna okolnost ne može opravdati terorističke čine. „Tragediju 11. rujna 2001. još više otežava umišljenost napadača da djeluju u ime Božje. U Božjim je očima dragocjen svaki ljudski život i stoga ne treba štedjeti napore da se u svijetu promiče istinsko poštivanje neotuđivih prava i dostojanstva svih osoba i naroda.“

Nažalost, svjedoci smo kako se nakon 18 godina, od američke tragedije, u svijetu malo toga promijenilo (na bolje) kada je u pitanju okrutni islamistički terorizam. Na kraju ostaje pitanje: jesu li ovi napadi uistinu zatamnili zoru trećeg tisućljeća kako je na 10. obljetnicu tragedije rekao Benedikt XVI., koju je i Sv. Ivan Pavao II. nazvao mračnim danom čovječanstva?!

 

/Izvor: Nedjelja.ba/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar