Narodna knjižnica Rama obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava

Narodna knjižnica Rama obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava

Svake godine 23. travnja proslavlja se kao Svjetski dan knjige i autorskih prava.
Svrha ovog praznika,koji je 1995. godine ustanovio UNESCO, jest da oda priznanje knjigama i piscima i da ohrabri ljude da otkriju ili pak ponovo ožive zadovoljstvo čitanja i ljubav prema knjizi.

Samo jedan citat knjige Marcela Prousta „O čitanju“ počinje ovako:

 „Najpotpunije proživljeni dani našeg djetinjstva možda su baš oni za koje smo mislili da su prošli a da ih nismo proživjeli, dani provedeni uz nekakvo omiljeno štivo.

Sve ono što ih je, čini se, u očima drugih ispunjavalo, a što smo mi uklanjali kao da je tek prostačka prepreka našem božanskom užitku: igra na koju nas je prijatelj došao pozvati baš pri najzanimljivijem mjestu u knjizi, neka dosadna pčela ili zraka sunca zbog kojih smo bili primorani podignuti pogled sa stranice ili potražiti neko drugo mjesto, užina što smo je morali sa sobom ponijeti,a koju smo i ne taknuvši je, ostavili pored sebe na klupi dok je sunce nad našom glavom polagano gubilo svoju snagu na modrom nebu, večera zbog koje se trebalo vratiti u kuću i za vrijeme koje ni na što  drugo nismo mislili osim na to kako ćemo se ,čim bude gotova ,popeti do sobe i završiti prekinuto poglavlje,sve ono što smo zahvaljujući čitanju doživljavali jedino kao smetnju, zapravo se, upravo zbog čitanja, u nas urezalo kao tako slatka uspomena da te davne knjige, prelistamo li ih i sada koji put, danas doživljavamo kao jedine sačuvane kalendare tih prohujalih godina na čijim stranicama čeznutljivo pokušavamo uhvatiti odraz iščezlih obitavališta i jezera.“
 
Povodom Svjetskog dana knjige Narodna knjižnica Rama  će obilježit taj dan na način:

  1. Svoja tri člana koji su u prošloj godini bili najaktivniji u čitanju i urednom vraćanju knjiga  nagradit će vrijednom knjigom.
  2. Budući članovi koji se prvi puta učlanjuju u knjižnicu taj dan imat će besplatan upis.

 
                                                                                                                              Ravnateljica
                                                                                                                             Marija Bešker
 
 
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar