Narodna knjižnica Rama: spoj tradicionalnog i modernog, čuvarica znanja,most prošlosti i budućnosti

U povodu obilježavanja Dana hrvatske knjige posjetili smo Narodnu knjižnicu Rama i djelatnike Mariju Bešker i Branka Sičaju.

Narodna knjižnica Rama je Javna ustanova čiji je osnivač Općina Prozor-Rama, a osnovana je 60-tih godina prošlog stoljeća.

Knjižnica predstavlja spoj tradicionalnog i modernog, čuvaricu znanja i most između prošlosti i budućnosti.

Civilizacije koje nisu imale svoje pismo ni svoje knjižnice da prikupe i sačuvaju napisano,  nisu ostale ni upamćene.

Narodna knjižnica Rama ima uposlena dva djelatnika koji obavljaju svoje redovite aktivnosti: nabavka knjižne građe, čuvanje i zaštita knjižne građe, vođenje dokumentacije, statistika članova i posudbe, izrada prijava za natječaje, izručivanje stare i dotrajale građe, opomene za nesavjesne čitatelje i druge radnje propisane Statutom i Pravilnikom o radu.

Narodna knjižnica Rama ima knjižni fond od 16.223 knjige. Knjižni fond se sastoji od povijesti hrvatske književnosti, srpske književnosti, bosansko-hercegovačke književnosti, ruske književnosti i ostalih književnosti, beletristike te školskih lektira.

Mi se konstantno borimo da nabavimo što više novih naslova što uvijek ovisi o financijama. Obnovu knjižnog fonda vršimo putem donacija. Pratimo javne natječaje i prijavljujemo se na njih i ukoliko dobijemo donaciju nabavljamo nove knjige.“ – dodaje ravnateljica.

Od ravnateljice Marije doznajemo da je u procesu formiranja i zavičajna zbirka koja inače prikuplja sve što je izdato o zavičaju i njegovim ljudima kod nas i u svijetu, a važna je za proučavanje lokalne povijesti. Trenutno je u zavičajnoj zbirci Narodne knjižnice Rama prikupljeno 209 knjiga.

Najviše se posuđuje lektira i beletristika, a u posljednje vrijeme su, pored lektira, najtraženije knjige: Koliba, Da Vincijev kod, Lovac u žitu, Sumrak, Pomrčina i romani za mlade. Od pisaca su najtraženiji: Kundera, Meša Selimović, Ivo Andrić, Ivan Aralica itd.“– Ističe ravnateljica.

Narodna knjižnica Rama ima svoja 592 člana,a najčešći korisnici Knjižnice su učenici i studenti te nekolicina odraslih osoba.
Možemo zaključiti da je broj članova ove Knjižnice i veći od navedenog podatka jer, kako doznajemo, jednu iskaznicu Narodne knjižnice Rama koristi više članova iz jedne obitelji, a godišnja članarina je 10 KM.

 „Raditi u Knjižnici je jako lijepo. Čitanje obogaćuje čovjeka, ali najveća slast u ovom poslu jest rad i svakodnevni susret s ljudima te razmjena iskustava nakon pročitane knjige. Ja ne vidim niti mogu ukazati na neku manu ovog posla. Mana jednostavno ne postoji. Jedino postoje problemi kao što je taj da nemamo sredstava za obnovu knjižnog fonda i slično. “ – kazala je za Ramski vjesnik ravnateljica Narodne knjižnice Rama Marija Bešker koja nam je na kraju ovog razgovora citirala sv. Tomu Akvinskog:
 „Bojim se čovjeka koji je pročitao samo jednu knjigu“.
 
 
 
 
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar