“NAŠ BOL JE VAŠ SRAM!”: Prosvjedi žena diljem BiH

“NAŠ BOL JE VAŠ SRAM!”: Prosvjedi žena diljem BiH

Prosvjedi na kojima će se reći “ne femicidu”, nasilju nad ženama i njihovim sve češćim ubojstvima bit će održani sutra u više bh. gradova.

Ovaj poziv širi se društvenim mrežama, a dijele ga udruženja žena i aktivistkinje koje su se referirale između ostalog, na stravično ubojstvo žene iz Bihaća, a čiji ubojica nije odmah uhvaćen.

Podsjetile su i na to da je, prema neslužbenim i nepotpunim statistikama, od 2017. godine ubijeno više od 60 žena, piše N1

”Koliko njih je izgubilo život u tišini, to ni ne znamo. Zajedno, tu smo da kažemo – dosta! Dosta terora nad ženama! Dosta nijemog promatranja dok ginemo u našim domovima i na ulicama naših gradova. Mjesta koja bi trebala biti najsigurnija naši su kavezi i naša stratišta. Nije se dogodila obiteljska tragedija – već ubojstvo. Nije nesretan slučaj – već ubojstvo. Nije zločin iz strasti, već femicid. Žena je ubijena zato što je žena. Zato što se na nas gleda kao na potrošnu robu.Tu smo da kažemo – mi nismo vaše majke, supruge, sestre, kćerke. Nismo ničije privatno vlasništvo. Mi smo svoje, bučne i odlučne da odbranimo jedna drugu. Tu smo da kažemo da nismo krive! Nijedna žena, nikad, nigdje, nije kriva zato što je udarena, silovana, ubijena. Krivi su muškarci nasilnici i institucije koje ih štite. U svakoj našoj mahali, svakoj ulici, svakom haustoru, bilo da je u kući, na poslu, na nastavi ili je izašla vani prošetati, upravo sad neka žena trpi nasilje ili je potencijalna nova žrtva. Nasilje nad ženama nije privatna stvar. Nećemo samo čekati da dođemo na red” navode.

Navedeni su i zahtjevi koje će tražiti na skupovima, a to su:

-Uvođenje pravne definicije femicida.

-Uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte

-Hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom (Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici) i revidiranje kaznenih praksi.

-Osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole.

-Dosljednu primjenu zakona i u slučajevima kada do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u porodici da se počiniocu sudi prema odredbama zakona koje će utvrditi težu kaznu.

U petak u 15:00 sati žene će se okupiti u više bh. gradova i time iskazati podršku jedna drugoj.

“Pozivamo i druge gradove da se priključe i jave lokaciju kako bi ih mogli dodati na listu. Stojimo solidarno sa ženama Srbije i Kosova koje su također izašle na ulice. Naš bol je vaš sram!”, zaključile su.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar