Nastava u FBiH bi mogla biti odgođena

Nastava u FBiH bi mogla biti odgođena

Moguće je odgađanje početka školske godine u Federaciji BiH za 15. rujan.

Jedan od prijedloga Federalnog kriznog stožera će biti da se školska godina odgodi za 15 dana i počne 15. rujna jer epidemiološka situacija nije stabilna, potvrdio je Goran Čerkez, član kriznog stožera.

Stručnjaci federalnog ministarstva zdravstva zakazali su sutra u Konjicu sastanak s predstavnicima nadležnih županijskih ministarstava na kojem će detaljno razmotriti aktualnu situaciju i donijeti finalne zaključke vezane za početak školske godine.  “Jedan od naših prijedloga bit će da se školska godina ne započne početkom rujna, već da krenemo od 15. rujna.

Epidemiološka situacija nije stabilna u ovom trenutku i bilo bi dobro da ne krenemo s nastavom u predviđenom roku”, kazao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez. Napomenuo je da su nakon današnjeg sastanka Kriznog stožera FBiH produžene postojeće mjere jer su adekvatne i dale rezultat rekao je.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa govorio je o preporukama za škole u vrijeme pandemije. Kako je istaknuo, otvaranje škola mora se izvesti na potpuno siguran način, što zahtijeva širu diskusiju svih nadležnih institucija. “Prioritet je zaštita djece, ali rizik jeste i prijenos virusa iz škola u domaćinstva.

Otvaranje škola u punom kapacitetu je najveći rizik u ovoj situaciji, dok alternativni vidovi obrazovanja nose najmanji rizik. Međutim, online nastava ne može biti jedino prihvatljivo rješenje, a na neke uzraste nije ni primjenjljiva, kao što su to učenici d 1. do 4. razreda. Stoga je kombinacija ova dva pristupa najbolje rješenje.

Najprihvatljivije je otvoriti škole za učenike do 4. razreda osnovnih škola, kao i za učenike prvih razreda srednjih škola”, rekao je Musa. Za djecu manjih uzrasta iz Kriznog stožera ne preporučuju nošenje maski, a kada su na hodnicima i ulazu u školu tada preporučuju. ”Nošenje maski na samoj nastavi ne preporučujemo, naravno uz osiguranje distance i stalno provjetravanje”, rekao je Musa.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar