Nastavlja se potraga za dvogodišnjom djevojčicom u Srbiji

Nastavlja se potraga za dvogodišnjom djevojčicom u Srbiji

Potraga za dvogodišnjom djevojčicom Dankom Ilić iz okoline Bora i dalje traje. Na terenu policija, vatrogasci-spasioci, pripadnici Gorske službe spašavanja, pripadnici Žandarmerije sa psima-tragačima, lovci i brojni građani. U potrazi za djevojčicom koristi se i helikopteri i dronovi sa termovizijskim kamerama. Dobrovoljci mogu da se uključe u potragu u koordinaciji sa policijom, kaže ministar Bratislav Gašić.

Više od 18 sati potrage, policija provjerava zgrade

Policija i volonteri idu od zgrade do zgrade ne bi li pronašli neki trag, koji će pomoći u potrazi za nestalom Dankom, javlja izvještač RTS-a.

Za nestalim djetetom traga se više od 18 sati, a i dalje nema nikakvih informacija.

Potraga se intenzivira, a tokom noći je stiglo još oko 20 vozila sa žandarmerijom.

Gradska uprava je saopštila da je, pored helikoptera, podignuto nekoliko desetina dronova sa termovizijskim kamerama.

Nadležni apeluju na građane da ne kreću samoinicijativno u potragu, kako ne bi ometali iskusne i ljude obučene za potragu.

Blokiran pristup Banjskom polju, pregledaju se vozila i ispituju “bezbednosno interesantne osobe”

Pristup Banjskom polju je blokiran, a na prilazu tom mjestu postavljeni su kontrolni punktovi na kojima policija pregleda vozila.

Također se ispituju sve “bezbjednosno interesantne osobe”, koje su ranije imale probleme sa zakonom.

Provereni su i napušteni objekti u tom mjestu.

Djevojčica Danka Ilić, koja je nestala jučer u 13.45 u borskom naselju Banjsko Polje, ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara.

U trenutku nestanka imala je maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste pantalone, crne patike i kosu vezanu u rep.

Devojčica je nestala na nepristupačnom terenu, obraslom gustom šumom. Tokom popodneva podignuti su i dronovi sa termovizijskim kamerama, a teren pretražuju i helikopteri.

“To je prigradsko naselje koje ima i vrlo nezgodan teren. Tu su šume i potoci. Na samom kraju tog mjesta se desio nestanak naše male sugrađanke”, rekao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Kiša koja je padala tokom dana dodatno je otežavala potragu.

Tokom jučerašnjeg dana za njom je tragalo oko 2.000 ljudi.

Na terenu su policajci, žandarmerija, vatrogasci-spasioci, pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva i Gorske službe spašavanja.

Akciji su se priključili i građani Bora, prijatelji i porodica nestale djevojčice kojima je preporučeno da se tokom noći vrate kućama kako ne bi ometali pse tragače i da se ponovo priključe ujutru.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, koji je kasno sinoć stigao u Banjsko polje, rekao je jutros da okupljeni dobrovoljci, koji žele da se uključe u potragu to mogu da učine u koordinaciji sa policijom.

Prvi put pokrenut sistem PRONAĐI ME!

U Srbiji je prvi put pokrenut sistem PRONAĐI ME! koji je namijenjen za hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica.

Cilj je da se omogući brza distribuciju informacija svim građanima preko entiteta nadležnih za informisanje javnosti, kada policija procijeni da bi objavljivanje ove informacije u javnosti doprinijelo pronalasku djeteta.

Hitno obavještavanje podrazumijeva slanje poruke o nestanku maloljetnog lica sa svim relevantnim informacijama i to prekidom TV i radio programa, slanjem SMS-a svim građanima preko njihovih mobilnih operatora, prikazima na ekranima na auto-putu, aerodromima, željezničkim i autobuskim stanicama.

Izvor: federalna.ba/RTSrbije

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar