NATO pozvao Rusiju da se povuče iz Ukrajine

NATO pozvao Rusiju da se povuče iz Ukrajine

"Pozivamo Rusiju da okonča ilegalno i samoproglašeno pripojenje Krima", rekao je glavni tajnik Anders Fogh Rasmussen na skupu 28 zemalja članica NATO-a.
NATO je pozvao Rusiju da se povuče iz Ukrajine prvog dana summita u Newportu u Walesu kojim osim najveće krize od Hladnog rata dominira i stanje u Iraku te je Savez odlučan oformiti nove snage za odgovore na današnji složeniji i kaotičniji svijet no u njima nije zatraženo sudjelovanje Hrvatske.
"Pozivamo Rusiju da povuče svoje vojnike iz Ukrajine i prekine slati oružje, borce i sredstva separatistima" na istoku Ukrajine, rekao je Rasmussen i pozvao Rusiju "da odustane od sukoba i krene putem mira".
Hina navodi kako su izjave glavnog tajnika zadale ton u kojem se odvija rad dvodnevnog sastanka na vrhu u vrijeme najvećih napetosti između Zapada i Rusije nakon pada Berlinskog zida i raspada Sovjetskog bloka prije 25 godina.

 
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko od kojega su prije početka summita američki predsjednik Barack Obama, britanski premijer David Cameron, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande i talijanski premijer Matteo Renzi čuli analizu stanja, najavio je da će u petak narediti prekid vatre koji bi otvorio put za provedbu mirovnog plana.
"Jedino što sada trebamo za mir i stabilnost su dvije glavne stvari: prvo da Rusija povuče svoje vojnike, a drugo da zatvori granicu", rekao je Porošenko i najavio da će prekid vatre objaviti ako se u Minsku održi sastanak Ukrajine, proruskih pobunjenika i OESS-a.
I vođe proruskih separatista izrazili su u četvrtak spremnost narediti primirje ako se dogovori mirovni plan, prenijela je Hina.
Porošenko od Zapada traži oružje, uvježbavanje svojih vojnika i političku potporu kako bi se suprotstavio agresiji ruskog predsjednika Vladimira Putina. Visoki NATO-ov vojni dužnosnik rekao je da Moskva ima "nekoliko tisuća" vojnika i stotine tenkova i oklopnih vozila u Ukrajini, što Kremlj potpuno niječe.

 
Porošenko je nakon razgovora s sudionicima summita NATO-a rekao kako je nekoliko članica Saveza ponudilo Ukrajini "borbenu i neborbenu" vojnu opremu uključujući "oružje velike preciznosti".
Osim toga NATO je obećao 15 milijuna eura obrambene pomoći Kijevu, rekao je Rasmussen. Ta sredstva namijenjena su poboljšanju logistike, zapovjednih i nadzornih sustava, komunikacija i cyber obrane ukrajinske vojske kao i skrbi za ranjene vojnike.
Porošenkov plan da obnovi ukrajinsku aplikaciju za članstvo u NATO razbjesnio je Rusiju tim više što je američki predsjednik Barack Obama rekao u srijedu da će vrata ostati otvorenima svima koji mogu smisleno pridonijeti zajedničkoj sigurnosti. Pariz i Berlin protive se prijemu Ukrajine strahujući da bi ih porast napetosti mogao uvući u rat s Rusijom.

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar