Ne jenjava kreditni rast u BiH, ukupni krediti za godinu dana veći 9,4 posto

Ne jenjava kreditni rast u BiH, ukupni krediti za godinu dana veći 9,4 posto

Kamatne stope su približno iste kao i u prethodnom mjesecu, u sektoru stanovništva 5,6%, a u sektoru nefinancijskih poduzeća 4,3%.

Trend kreditnog rasta započet polovinom prošle godine održan je i u svibnju, dok su depoziti neznatno smanjeni, prema podacima iz mjesečnog ekonomskog pregleda Centralne banke BiH. U odnosu na isti mjesec lani, stanje kredita je više za 9,4%. U strukturi kreditnog rasta zapaža se rast udjela kredita privatnim nefinancijskim poduzećima.

Kamatne stope su približno na istoj razini kao i u prethodnom mjesecu, u sektoru stanovništva 5,6%, a u sektoru nefinancijskih poduzeća 4,3%. Na mjesečnoj razini ukupni krediti su porasli za 1,1% i isti doprinos rastu imali su i sektor stanovništva i sektor nefinancijskih privatnih poduzeća (po 0,5%).

Stopa godišnjeg rasta depozita u svibnju od 7,2% je na razini jednogodišnjeg prosjeka. Nakon petnaestomjesečnog rasta ukupni depoziti su u svibnju blago korigirani. Osim sektora stanovništva, mjesečnom smanjenju depozita doprinijeli su depoziti institucija BiH. Na kraju svibnja njihov udio u ukupnim depozitima je 0,8%, a ukupno apsolutno mjesečno smanjenje bilo je 56 milijuna KM.

Stanje oročenih depozita stanovništva uz blago smanjenje transakcijskih depozita stanovništva bile su glavne determinante mjesečnog smanjenja ukupnih depozita od 0,1%. S druge strane, najveći pozitivan doprinos mjesečnoj promjeni ukupnih depozita dali su depoziti nefinancijskih privatnih poduzeća (0,6%), čiji je udio u ukupnim depozitima krajem svibnja bio 22,7%. U odnosu na prethodni mjesec, osnovica za obračun obvezne rezerve nije značajnije izmijenjena, dok je višak iznad obvezne rezerve značajno smanjen, piše indikator.ba.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar