Ne očekujte pojeftinjenje

Ne očekujte pojeftinjenje

Ekonomski analitičar Igor Gavran izjavio je za Agenciju Fena kako eventualni pad cijena poljoprivrednih proizvoda u zemljama Europske unije, izazvan viškovima koji će nastati kao posljedica ruske zabrane uvoza, u Bosni i Hercegovini ne bi trebao dovesti do veće promjene cijena.

''Cijene su na našem tržištu već iznad realnih za veliki broj prehrambenih proizvoda, a ako veletrgovaci neku robu i uvezu u Bosnu i Hercegovinu po nižoj cijeni onda je moguće da netko na njoj više zaradi na tržištu, tako da je mala vjerojatnoća da bh. kupci mogu očekivati pojeftinjenje'', smatra Gavran.

Istaknuo je kako bi bilo logično da u Europskoj uniji dođe do pada cijena jer robu namijenjenu za izvoz u Rusiju nemaju gdje prodati, ali budući da je kapacitet tržišta takav kakav je, u pokušaju da nadoknade dio šteta, neki proizvođači bi mogli posegnuti i za povećanjem cijena robe koju imaju gdje plasirati.

Gavran je mišljenja kako će dobar dio europskih proizvođača pokušati preraditi što više svježeg voća i povrća u nadi da će u nekom kraćem razdoblju ta zabrana biti ukinuta.

''Ruska zabrana uvoza iz Europske unije je prilika da umjesto tih zemalja mi plasiramo svoju robu na tržište Rusije, koliko smo u mogućnosti, jer, iako naši kapaciteti nisu veliki, za određene proizvođače svakako ima šanse'', rekao je Gavran.
http://bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar