NE ŠUTE O EGZODUSU HRVATA Sjednica Općine Prozor-Rama s jednom temom – iseljavanje

NE ŠUTE O EGZODUSU HRVATA Sjednica Općine Prozor-Rama s jednom temom – iseljavanje

Općina Prozor-Rama planira sjednicu sa samo jednom temom – pitanjem iseljavanja stanovništva u razvijene zemlje u potrazi za boljim životom. Ovo je goruća tema u cijeloj BiH.

Dok oni koji mogu i trebaju učiniti puno više mudro šute, hineći da problem iseljavanja nije naš problem, u Prozoru – Rami su odlučili otvoreno razgovarati o toj temi na posebnoj, tematskoj sjednici Općinskog vijeća početkom svibnja.
Neke rasprave na toj sjednici mogu se već naslutiti. Oporba, koju u Rami predvodi HDZ BiH, će vjerojatno upirati prstom na općinsku vlast i potrebu da se veći proračunski novac izdvaja za zapošljavanje. Vlast, koju u Prozoru – Rami već osam godina predvodi HDZ 1990 i načelnik dr. Jozo Ivančević, ukazivati će na činjenicu da je općina vrlo otvorena za sve investitore, ali da Bosna i Hercegovina kao država godinama čini velike propuste i zanemaruje vlastiti razvoj.

Moglo bi se kazati da je u cijeloj državi prvom planu ipak sitni interesi stranačkih čelnika, vidljivi kroz grčevitu, često čak nezakonitu, borbu za poneko mjesto više u nadzornim i upravnim odborima, agencijama, upravama dok je opći interes daleko u drugom planu.

Od često izgovorenih fraza vezanih za riječ „reforma“, narodi i građani Bosne i Hercegovine dobivaju suprotno – sve veći zaostatak za svim narodima i građanima u Europi, pa i u Aziji i Africi! Pri tome je razobličena zabluda da nešto mogu riješiti na izborima, jer su shvatili da se i Središnje izborno povjerenstvo popunjava iz “stožernih stranačkih trupa”. Narod i građanin stoga razmjerno lako prihvaćaju odlazak iz Bosne i Hercegovine kao svoje države (koju, u mnoštvu godinama nejasnih i zbunjujućih  političkih poruka, nije imao vremena ni zavoljeti)”.

Njemačka, obećana zemlja za brojne naše muževe, sinove i braću iz 70- tih i 80-tih godina prošlog stoljeća, postala je još više obećanom zemljom, sada za cijele, najčešće mlade, obitelji. Hrvati iz BiH odlaze u velikom broju, u procentima koji se mogu opisati pojmom „egzodus“. Njemačko društvo ih prihvaća, pomaže nastavku školovanja djece, zapošljavanju roditelja, opstanku i ostanku.

Za Bosnu i Hercegovinu, posebno za Hrvate u BiH, ove migracije će imati velike posljedice

Naše društvo to sigurno vidi ali šuti. Državno Predsjedništvo nikada nije raspravljalo o problematici iseljavanja. Državni Parlament također ne raspravlja o toj temi. Entiteti se vjerojatno smatraju nenadležnima. Županije već desetljećima drijemaju i tek povremeno uspijevaju  donijeti poneki propis. Iseljavanje, nedostatak posla i loš poslovno ozračje za više razine vlasti očito nije problem.

Zato je od velike važnosti da ima i onih koji ne bježe od ovog problema, ne uljepšavaju ga i daju blijeda obećanja kojima se ne reješava – ništa.

Ni Općinsko vijeće Prozor – Rama ni načelnik Ivančević neće kroz najavljenu tematsku sjednicu zasigurno neće riješiti problem iseljavanja u svojoj općini. Ipak, veliki korak čine time što ne šute o toj problematici, što ju ne kriju ili pokušavaju umanjiti ili zanemariti kao u brojnim drugim općinama, pogotovo županijama, entitetima i državama. Izgleda da u ovoj općini shvaćaju da se od problema ne bježi već raspravlja i pokušava riješiti ili barem ublažiti.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar