Neće biti poskupljenja 40 osnovnih životnih namirnica

Neće biti poskupljenja 40 osnovnih životnih namirnica

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević kazao je da je danas na sjednici Vlade usvojen Prednacrt novog zakona o unutarnjoj trgovini. 

”Posljednjih par mjeseci smo razgovarali o tome, a javnost je najviše zanimala neradna nedjelja. Definirali smo radno vrijeme prodajnih objekata, ali i neke izuzetke. Regulirali smo pitanje formiranja i isticanja cijena”, istakao je.

Tvrdi da su u razgovoru s Udruženjem potrošača, sindikatima i poslodavcima uspjeli napraviti sinergiju te da su formirali dobru ekipu s kojom će moći odgovoriti svim budućim izazovima koje tržište nosi. Hasičević je dodao da je druga točka iz njegovog resora bila odobrenje zahtjeva iz Koncerna rudnika, kao i Rudnika Banovići za povećanje cijene uglja.

”Dosadašnja cijena uglja je bila 5.60 KM za površinski i 6 KM za jamski kop. Ono što smo prema mišljenju Federalnog ministarstva energetike i rudarstva dobili jeste da je sada ta cijena ujednačena, tako da iznosi 7.8 KM po gigadžulu za obje vrste kopa, što otprilike predstavlja 38 posto povećanja za površinski kop i 30 posto za jamski kop”, kazao je.

Smatra da je cijena od 7,8 KM prijelomna točka za održavanje stabilnosti rudnika. T

“Razmatrali i akciju”

“Zaključavamo cijene” u okviru koje neće biti poskupljenja 40 osnovnih životnih namirnica od 15. prosinca do 15. ožujka 2024. godine. ”U okviru toga uspjeli smo izmijeniti Zakon o kontroli cijena u kontekstu povećanja kaznenih mjera. Minimalna je iznosila 1.000 KM, a sada iznosi 6.000 KM, a maksimalna je bila 10, a sada 30 tisuća”, istakao je. Ministar je najavio i usvajanje novog zakona o kontroli cijena u narednoj godini.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar