Neki bivši pripadnici HVO-a tužili Hrvatsku i dobili milijune, drugi traže objavu njihovih imena

Neki bivši pripadnici HVO-a tužili Hrvatsku i dobili milijune, drugi traže objavu njihovih imena

Nakon što je Ustavni sud Republike Hrvatske objavio svoju odluku od 20.12. od 2022. godine, gdje je prihvaćena ustavna tužba bivšeg pripadnika HVO-a iz Orašja Ive Lamešića i ukinuta pravomoćna presuda Visokog upravnog suda koji je tom bivšem pripadniku HVO-a odbio priznati prava i povlastice koje uživaju hrvatski ratni vojni invalidi, pripadnici Oružanih snaga RH, ponovno se otvorila prava “pandorina kutija”.

Hoće li ova odluka imati dalekosežne i zasad nesagledive posljedice za državni proračun? Po mnogima to nije zanemariva bojazan. Skoro nitko od ovih bivših pripadnika HVO-a nikada se nisu borili na tlu Republike Hrvatske.

Piše: V.S.Herceg

“Džentlmenski sporazum”, kako će Hrvatska financirati njihove mirovine, a da oni neće tražiti povlastice koje imaju i pripadnici Hrvatske vojske (HV), pada u vodu pred izazovom od nekoliko milijuna kuna odštete, od kojih značajan iznos ide i odvjetnicima. U svemu ovome zasigurno će se postaviti i pitanje odgovornosti generala Ljube Ćesića Rojsa.

Naime, kako se neslužbeno doznaje, u ovo pitanje uskoro će se uključiti Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) zbog ozbiljnih sumnji u manipulacije s dokumentacijom, kao i upitnih ovlasti davanja potpisa na iste, pitanja kako se stradalima u BiH mjesto stradavanja pisalo “Južno bojište” – sve to bi moglo ugroziti i stečena prava oko 10.000 pripadnika HVO-a, od kojih bi mnogi bili kolateralne štete nekolicine unatoč vrlo velikodušnoj gesti Hrvatske.

Milijuni kuna nisu mali izazov

Ova odluka već sada ima mnoge posljedice: brojni nekadašnji pripadnici HVO-a, ohrabreni ovakom odlukom Ustavnog suda, najavljuju tužbe, iz ministarstva branitelja imaju drukčiji stav, odvjetnik Mate Knezović (koji je i zastupao Ivu Lamešića pred Ustavnim sudom i ujedno je i neko vrijeme radio u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske) izjednačava branitelje HVO-a s braniteljima HV-a, ali i prijeti ministru branitelja Tomi Medvedu (kojemu je u Domovinskom ratu poginuo i brat), proziva ga za na njegovo “sudjelovanju u borbama oko Mostara”, te ga poziva da otkrije svoj ratni put, dok je ratni put odvjetnika Knezovića – također nepoznanica.

S druge strane, dok neki bivši pripadnici HVO namjeravaju tužiti RH po ovom osnovu, drugi branitelji HVO-a imaju potpuno drukčiji stav – inzistiraju na javnoj objavi imena osoba koje su tužile i dobile milijunske odštete od Republike Hrvatske po ovom pitanju.

-Neki od njih dobivali su i čak do četiri milijuna kuna, pokupovali stanove po BiH, pa dobili i stan u Hrvatskoj, vozila. Šta je to ako nije ratno profiterstvo? Kakvo je to domljublje ako te vuče tolika pohlepa, a znaš da se nisi borio na ratištu u Hrvatskoj, mogli bi se sažeti komentari nezadovoljnih branitelja nakon objave presude Ustavnog suda i najava novih tužbi.

Knezović diskreditira i uvrjedljivo prema ministru Medvedu: “Dragi Medo …”

Mnogi nekadašnji pripadnici HVO-a, od Hercegovine do Bosne, sjećaju se odvjetnika Knezovića koji ih je pozivao da ih zastupa u podizanju tužbi kako bi im bila isplaćeni dugogodišnji zaostatci. Kako su neki od njih posvjedočili, ni danas im nije jasno kako je poznati odvjetnik imao njihove adrese i podatke o statusu.

Odvjetnik Knezović, u izjavi za hrvatske medije, kazao je kako je “u najmanju ruku neobično da su novinarima ovakvi dokumenti uopće dostupni”, a “osobito ga ljuti drskost javnog objavljivanja punog imena i prezimena čovjeka čija je tužba prihvaćena, te čovjeka koji je najteži invalid.

-Njegov je identitet u potpunosti otkriven. Nema sumnje da je ovaj potez povučen samo radi javnog sramoćenja. Jer da nije, onda bi se prenijeli svi relevantni podatci iz dokumenta. A nisu…, rekao je odvjetnik Knezović.

No, treba podsjetiti da je ime i prezime osobe koju zastupa, u ovom slučaju Ive Lamešića, objavio sami Ustavni sud Republike Hrvatske  koji je i objavio Odluku u cijelosti.

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja, ministra Tome Medveda priopćili su da se isto pravo ne može koristiti u dvije države, te da navedena “odluka Ustavnog suda ne znači da će tužitelji i ostvariti traženo pravo jer se istom predmet se vraća Visokom upravnom sudu na ponovni postupak” te je taj predmet jedan od 1272 u kojima su stranke podnijele tužbe upravnim sudovima protiv rješenja Ministarstva branitelja o oglašavanju rješenja ništavim iz 2013. godine.

-Do danas smo zaprimili 1180 pravomoćnih presuda kojima su tužbe tužitelja odbijene, reagirali su iz ministarstva hrvatskih branitelja.

Odvjetnik Knezović izvrijeđao ministra Medveda

Uslijedio je više nego oštar odgovor odvjetnika Knezovića u javnom obraćanju ministru Medvedu putem Facebook profila, podrugljivo ga oslovljavajući s “Dragi Medo…”, dok novinare koji pišu na ovu temu, u svom poznatom maniru naziva “narikačama” i “ožalošćenim Yugosiročadima”.

-Tebi Medo (i narikačama) nije važno što je moj klijent hrvatski branitelj, što su mu mjerodavna tijela izdala potvrde, rješenja, odlikovanja, priznali prava kao hrvatskom branitelju i hrvatskom ratnom vojnom invalidu iz Domovinskog rata. Tebi je, dragi Medo, važno da se nikako ne smije dopustiti da moj klijent (i drugi neprijatelji koje ste vi označili kao HVO) živi u miru i ostvaruje svoja prava. Dragi Medo, nije Ti važno ni to što se radi o najtežem ratnom stradalniku za koje su tvoji (ne)časni prethodnici (u likovima Predraga Matića, Jadranke Kosor, Tomislava Ivića i Ivice Pandžića) tvrdili da su svi 100 % invalidi, pa i oni iz HVO-a, potpuno riješeni i da uživaju sva prava…, navodi odvjetnik.

„…Ti, dragi Medo, vjerno nastavljaš i provoditi politiku Matića, Jace, Pandžića, Mesića i sličnih…”, diskreditirajuće za ministra Medveda piše zagrebački odvjetnik, pri tom iz “niza” izostavlja i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

“Dragi Medo, priopćenje tvog ministarstva o pozivanju na Ugovor između RH i BiH o pravima pripadnika HVO-a iz 2006., je svakako doprinos pravnoj znanosti, ustavnosti i zakonitosti. Naime, nesumnjivo je, da je Ivo Lamešić u travnju 1997.  (kada mu je priznato pravo) znao i morao znati za Ugovor iz 2006. godine. Potpuno jasna pravna logika. Valjda ste i tim Ugovorom, dragi Medo, poništili (ili još bolje oglasili ništavim) rješenja iz 1997. godine. Naime, u ljubavi, ratu i odnosu tebe i narikača prema onima koje označite ‘HVO’ sve je dopušteno. Ustavnost, zakonitost, stečena prava i pravna sigurnost, o kojima govori Ustavni sud u predmetu Lamešić, ne mogu i ne smiju biti od ikakvog značaja. U tom smislu, dragi Medo, čestitam Ti i istup na jučerašnjoj konferenciji za novinstvo, na kojoj si, naravno, Visoki upravni sud uputio kako treba suditi nakon odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske. Tvoja očekivanja su svakako utemeljena. Naime, taj sud dosljedno je kršio Ustavom zajamčena prava mog klijenta, što je potvrdio Ustavni sud, a Ti pozivaš da se to nastavi.”

“Naravno, kada su u pitanju hrvatski branitelji (a osobito oni za koje narikače i ti kažete da su HVO), onda nikakva načela Ne bis in idem (Ne dvaput o istom) ne važe. Je li tako dragi Medo? Dragi Medo, iz prve ruke doznajem da si i Ti sudjelovao u borbama u i oko Mostara. Uvjeren sam da je to bio HVO. Zapovijed ti je izdao general Miljenko Crnjac. Uvjeren sam da si poslan na Južno bojište, upravo kao i Lamešić. Stoga ne sumnjam da si i sam pripadnik HVO-a. Taj dio ratnog puta sigurno nije uveden kao sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, ili možda je? Javnost ćeš sigurno izvijestiti o tom dijelu svog ratnog puta.”

“No na kraju, dragi Medo”, piše Knezović, “moram te izvijestiti da će Ivo Lamešić ostvariti svoja prava. Molim, dragi Medo, javi narikačama, njihovim muževima, ženama, udrugama, koje sisaju milijarde iz Državnog proračuna da nariču zbog činjenice da Ivo Lamešić (a vjerujem i drugi hrvatski branitelji) namjeravaju koristiti svoja prava.”

Ovdje je za podsjetiti da je upravo vlada tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, danas predsjednika Hrvatske, u Zakon o pravima hrvatskih branitelja u prosincu 2012. ugradila novi članak 42. po kojem će se ništavnim proglasiti svako MORH-ovo rješenje o priznanju statusa RVI osobama “koje nisu sudjelovale u obrani suvereniteta Republike Hrvatske”.

Reakcije branitelja HVO-a: “Nas je oko 10 tisuća, a tužbe je diglo oko 145 “nedžentlmena”

Nakon ove objave razvila se žustra rasprava na društvenim mrežama – neki podržavaju odvjetnika Knezovića, a neki ističu kako ne bi trebao davati lažne nade braniteljima HVO-a.

Dok neki od bivših pripadnika HVO-a već najavljuju tužbe, neki imaju potpuno drukčiji stav – portal Dnevno.hr prenosi stav nekolicine nekadašnjih branitelja HVO-a, a koji nisu niti namjeravaju dizati tužbe.

“Mate Knezović je jedan od pokretača tužbi. Neslužbeno, on je taj koji je odlučio ‘džentlmenski sporazum’ naplatiti preko tužbi RH od strane nas koji smo samo dobili prvostupanjsko rješenje, a smjenom vlasti 2000-te, sve je strpano u ladice pa je tako došlo do pravne komplikacije jer se nije napisalo i drugostupanjsko rješenje. Naime, drugostupanjsko rješenje ne bi ni davalo nikakva dodatna prava HRVI s teritorije BiH, izuzev onima 100% prve grupe, kojima je potrebna njega treće osobe”, kažu pripadnici HVO-a.

“Knezović je uspio nagovoriti nekih 142-145 „nedžentlmena“ da se tuži RH, što je ipak mali broj u odnosu na oko 10 tisuća postojećih HRVI i obitelji poginulih. Proces nije bio senzacija sve dok nije prvih nekoliko dobilo presude i naplatilo nezarađeni novac od svoje domovine. Tada je notorni Fred Matić krenuo u javnu hajku svih nas, pa je ministarstvo branitelja napisalo svima rješenja o nevažećim potvrdama. Kopije su poslali i u mirovinsko, što je moglo rezultirati prekidom isplate mirovina i gubljenjem stečenih prava. To je izazvalo nove tužbe, ali ne za stjecanjem novih prava nego za očuvanjem postojećih. Te su tužbe formalno puštene da se odbiju kad se zamijenio ministar i kad je rečeno da se neće izgubiti stečena prava”, pojašnjavaju.

“Mirovine su poklon, neka im se oduzmu i neka im se objave imena”

Sugovornici ovog portala smatraju da je zlorabljenje sporazuma – sramota:“Realno, te su mirovine poklon RH jer smo svjesni da nismo ranjeni kao RH vojnici nego HVO. Ovi što su zlouporabili sporazum su naša sramota. Tek nekoliko njih je naplatilo oko 700.000-1.000.000 kn prije nego je Matić to zaustavio. Svi bismo voljeli saznati koji su to likovi. Par puta sam pokušavao dobiti taj popis, ali bezuspješno. To je još jedna mrlja nas branitelja. Kao što revizija braniteljskih mirovina nije nikada učinjena. Previše njih je ostvarilo prava bez osnove. Sve to zajedno pomaže u daljnjoj detuđmanizaciji RH i stigmatizacije branitelja”, kažu i zaključuju:

“Što se svih nas koji nismo tužili tiče, neka se ukinu mirovine svim takvim poslijeratnim profiterima i neka im se objave imena”, prenosi Dnevno.hr komentare branitelja HVO-a. Kako će se završiti ova priča koja zanima na tisuće branitelja HVO-a, ali i kod žitelja susjedne Hrvatske budi oštre i osuđujuće reakcije prema HVO-u, stavljajući mu težak krimen, veliko je pitanje.

Potpisnici generali Rojs i Krešić – MORH prihvaćao bez provjere

Rješenja MORH-a o dodjeli statusa pripadnicima HVO-a međusobno su bila vrlo slična. Status je dodijeljen na temelju dokumentacije o ranjavanju na Južnom bojištu 1993. i 1994. godine, nerijetko na istom mjestu i istog datuma. Invalidnost stečenu u ratu, kao i stupanj invalidnosti potvrdile su liječničke komisije iz BiH, a MORH ih je bez ikakve provjere potvrdio, ustvrđujući kako su isti nastradali u obrani suverenitete RH iako se najveća većina njih nikada nje borila u Domovinskom ratu na tlu RH. Većinu tih rješenja potpisali su tadašnji visoki dužnosnici MORH-a, general bojnik Ljubo Ćesić Rojs i general, u to doba stožerni brigadir, Marinko Krešić, koji je vodio personalnu upravu MORH-a.

Južno bojište

General zbora Janko Bobetko imenovan je 10. travnja 1992. zapovjednikom Južnog bojišta i svih postrojbi na južnom bojištu od Splita do Dubrovnika. Zapovijed je potpisao predsjednik RH dr. Franjo Tuđman 10. travnja 1992. Podsjećanja radi, Bobetko jr 20. studenoga 1992. godine imenovan načelnikom Glavnog stožera Hrvatske vojske (GS HV). Na toj dužnosti ostaje do 15. lipnja 1995. godine, zapovijedajući svim organizacijskim, ustrojbenim, kadrovskim i vojno-stručnim pripremama Hrvatske vojske za konačno oslobađanje svih okupiranih područja Republike Hrvatske.

Prema dostupnim podatcima iz stručnih arhiva, postrojbe koje su djelovale na Južnom bojištu bile su: 1. br ZNG-a (TG-1 sastavljena od 3. i 6. bojne te dijela potpore brigade), 4. br ZNG-a (bez 4. i 5. bojne), 113. br HV-a, 114. br HV-a, 115. br HV-a, 116. br HV-a, glavnina 156. br HV-a, 163. br HV-a, Izvidnička satnija Zbornog područja Split, Pionirska četa 40. inženjerijske bojne, MOMP Pelješac, Mornarički odred Dubrovnik, snage Hrvatske ratne mornarice (HRM), Satnija mornaričko-desantnog pješaštva Split, snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, postrojba PZO-a iz Koprivnice, Topnička grupa Južnog bojišta, lokalne snage HVO-a.

Izvor: Dnevni.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing