Nekretnine u BiH dosežu vrtoglave iznose, cijena kvadrata i do devet tisuća KM

Nekretnine u BiH dosežu vrtoglave iznose, cijena kvadrata i do devet tisuća KM

Iako je i dalje potražnja veća u odnosu na ponudu, stručnjak za nekretnine kaže kako se i ta slika lagano mijenja zbog nekolicine projekata koji su u tijeku ili u planu.

Kraj rasta cijena nekretnina se ne nazire. Iako je trenutno došlo do stagnacije, cijene kvadrata i dalje dosežu vrtoglave iznose. Za razliku od zemalja Europske unije, gdje cijene padaju od pet do 10 posto, promjene na tržištu nekretnina u BiH se ne očekuju.

Potvrdio je to i stručnjak za nekretnine Haris Kadić koji je za Avaz rekao kako se trenutne cijene u BiH drže ne samo zbog ponude i potražnje nego i zbog makro i mikro ekonomskih pokazatelja.

“Kod nas je u posljednje dvije godine prisutan trend da ponuda diktira potražnju i cijenu ili obratno. Međutim, to je samo jedan od faktora na osnovu kojih se formira cijena, dakle, na osnovu potražnje i ponude. To jeste jedan od ključnih faktora, ali ne i primarni, jer cijena ovisi od lokacije stana, same investicije, povrata investicije, kamatnih stopa i tako dalje. Sve su to bitni faktori”, kaže Kadić.

Slika se lagano mijenja zbog nekolicine projekata koji su u tijeku ili u planu

“U Sarajevu su u tijeku tri do četiri projekta s nekoliko stotina stanova koji se trebaju graditi. To su stambeni kompleksi u samom gradu, a planiraju se i blizu Sarajeva, po planinama, koji se mogu koristiti kao stambeni, jer ima ljudi koji već žive tako, a kvadrat su platili po 3.500 KM, zatim Vogošća i slično”, kaže Kadić.

Zanimljivo je da se cijena tih stanova u pretprodaji kreće od 3.500 KM, bez uračunatog PDV-a, do čak 9.000 KM po kvadratu.

Kada se radi o starogradnji, nerijetko se tvrdi da su cijene tih nekretnina „prenapuhane“. Međutim, Kadić naglašava da se ti stanovi, bez obzira na to, prodaju.

“Primjerice, prodaje se stan na Alipašinom Polju od 72 kvadrata, koji je potpuno renoviran i čija je cijena 250.000 KM. Za 15-ak dana taj stan će se prodati, jer potencijalnih kupaca itekako ima”, navodi Kadić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar