NELOGIČNE ODLUKE Obustavljena nastava, zabranjene utakmice, poslodavci mogu raditi što žele?

NELOGIČNE ODLUKE Obustavljena nastava, zabranjene utakmice, poslodavci mogu raditi što žele?

Na osnovu naredbe Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva županijski krizni stožeri donijeli su odluku da se obustavlja rad u dječjim vrtićima, osnovnim, srednjim školama i visokoškolskim ustanovama u trajanju od 15 dana radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom.

Također su odgođena održavanja svih kulturnih i sportskih događaja, kao i treninga.

Stanovništvu i stranim državljanima u Federaciji BiH preporučuje se da izbjegavaju bespotrebno kretanje po kafićima, restoranima, sportskim objektima, te drugim mjestima javnog okupljanja.

Menadžmentima zdravstvenih ustanova naloženo je da bez obzira na oblik vlasništva, kao i nositeljima privatnih praksi u FBiH da zdravstvenim djelatnicima i suradnicima do daljnjeg ne odobravaju putovanje u inozemstvo, po bilo kojoj osnovi.

Koronavirus imat će velike posljedice za ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini, ali vlasti u BiH nisu poduzele nikakve mjere kako bi iste umanjile. Vlade Hrvatske i Srbije donijele su setove hitnih mjera, dok premijer Fadil Novalić, njegovi ministri i suradnici na jučerašnjem zasjedanju u Mostaru nisu otišli dalje od zdravstvenih i higijenskih mjera.

Ni Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva nije izdao naredbu za rad poslodavaca.

Kako doznaje hercegovina.info pojedini poslodavci već su ranije započeli s preventivnim mjerama kako bi smanjili mogućnost da se njihovi djelatnici zaraze koronavirusom. Na posao tako ne dolazi svi radnici, nego oni bez kojih tvrtka ili institucija ne može funkcionirati, dok preostali radnici rade od kuće.

Ako tumačimo jednu od naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva koja zabranjuje okupljanje većeg broja možemo doći do zaključka kako bi prema istoj državna i privatna poduzeća s većim brojem zaposlenih trebala prestati s radom.

Tržni centri su također potencijalni izvori zaraze i mjesta okupljanja velikog broja ljudi, a ni oni nisu navedeni u naredbi Kriznog stožera koja ima dosta manjkavosti.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing