Nema novca za bolnice, ali ima za nove djelatnike

Nema novca za bolnice, ali ima za nove djelatnike

Dok se kao jedna od mjera s federalne razine spominje i obustava upošljavanja u državne službe i žrtvovanje javnog sektora zbog privatnog koji i puni proračune, isti ovaj zavod raspisao je natječaj za prijem novih djelatnika. – piše Bljesak.info

”Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ izražava veliku zabrinutost za nastavak financiranja zdravstvenih ustanova u HNŽ, po ugovorima, obzirom na veliki pad prihoda Zavoda iz kojih zdravstvene ustanove financiraju bruto plaće i materijalne troškove”, navedeno je u priopćenju za javnost ovog Zavoda.

Upozorava se kako Zavod bilježi ”enorman pad prihoda koji se počeo osjećati u drugoj polovici ovoga mjeseca, što je posljedica isplate plaća bez uplaćenih doprinosa ili pak velikog smanjenja uplate doprinosa jednog dijela obveznika u odnosu na prethodni mjesec”.

No, s druge strane, dok se kao jedna od mjera s federalne razine spominje i obustava upošljavanja u državne službe i žrtvovanje javnog sektora zbog privatnog koji i puni proračune, isti ovaj zavod raspisao je natječaj za prijem novih djelatnika. Naime, u vrijeme kad se HNŽ, kako to tvrde sve kantonalne isntitucije, pripremao za pandemiju koronavirusa, Zavod je raspisao natječaj za upošljavanje suradnika za opće poslove, suradnika za financije i računovodstvo, referenta za financije i računovodstvo te informatičara na neodređeno vrijeme. Istodobno, Zavod tvrdi kako bi ovakav pad prihoda nedvojbeno doveo do nemogućnosti financiranja zdravstvenih ustanova, a time i nemogućnosti isplate, od strane zdravstvenih ustanova, bruto plaća zdravstvenim radnicima i materijalnih troškova.

Javni natječaj

”Pozivamo obveznike uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje (poslodavce) da izmire zakonske obveze za svoje radnike, jer ne uplaćivanjem doprinosa, u ovoj izuzetno složenoj situaciji, svoje radnike ostavljate bez zdravstvenog osiguranja, dovodite u pitanje funkcioniranje zdravstvenih ustanova i druga prava osiguranika zajamčena Zakonom o zdravstvenom osiguranju”, navedeno je iz Zavoda.

No, pitanje na koje još nitko nema nikakav odgovor je kako će poslodavci uopće iplaćivati plaće djelatnicima i sve druge obveze ako je ekonomija zbog koronavirusa već na koljenima i ako poslodavci sa svih strana dižu vapaje da im se nekako pomogne. Podsjećamo, na konferenciji za medije Kriznog stožera HNŽ-a proteklog tjedna, na upit o skoro 13 milijuna KM ostvarenog suficita u ZZO HNŽ u 2019. godine, odnosno gdje je taj novac završio govorio je Rade Bošnjak, direktor Zavoda.

”Ostvarili smo 12 milijuna i 800 tisuća pozitivnog rebalansa. Sukladno tome 30. prosinca 2019. godine po tom rebalansu transferirano je zdravstvenim ustanova u HNŽ 9 milijuna i 200 tisuća KM, ostatak novca je išao u financijski plan za 2020. godinu. Od tih 3 milijuna i 600 tisuća transferirano je zdravstvenim ustanovama još tri milijuna, preostalih 600 tisuća iskorišteno je u ovoj godini za prava pacijenata”, rekao je Bošnjak i istaknuo kako je 2020. godini povećano i financiranje zdravstvenih ustanovama.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar