Nemirno u HNS-u: Osam stranaka se usprotivilo HDZ-u BiH

Nemirno u HNS-u: Osam stranaka se usprotivilo HDZ-u BiH

Zašto su Hrvati izgubili načelničke pozicije u brojnim općinama u  Središnjoj Bosni iako je  realno po broju stanovnika da Hrvat bude načelnik? Na lokalnim izborima ove godine događa se ponovno isto. Naime, HDZ-e BiH se ponaša po principu: HDZ-ov kandidat ili Bošnjak!

O tome i odnosima u HNS-u piše Dnevni list.

I prije no što su stranke predale kandidacijske liste za skorašnje lokalne izbore, dio stranaka okupljenih u Hrvatskom narodnom saboru kanile su unutar toga tijela definirati svoje odnose.

No, to im očito nije pošlo za rukom, te su ogorčeni, kako kažu, postupcima HDZ-a BiH, koji nije uvažio njihov dosadašnji izborni legitimitet i izigrao sve ranije dogovore.

HNS za 8, od 12 stranaka članica, nije ispunio očekivanja kojima su se nadali nakon njegova revitaliziranja.

Predsjednici 8 stranaka članica HNS-a – HDZ 1990, Hrvatski pravaški blok, HSP, Hrast, Hrvatska nezavisna lista, HSP H-B, Ujedinjena hrvatska stranka prava i HSP Ante Starčević smatraju kako to tijelo nije ispoštovalo dogovore o zajedničkom kandidatu u područjima gdje je ugrožen nacionalni ineteres.

Tvrde kako su u tim općinama danas kandidati isključivo oni iz HDZ-a BiH

“U Središnjoj Bosni gdje je samo jedan kandidat iz reda Hrvata , odnosno gdje su svi kandidati iz reda HDZ-a BiH nije postignut dogovor već je grupacija stranaka članica HNS-a se izdigla zbog nacionalne odgovornosti i nije kandidirala načelnike. U općinama Odžak, Žepče, Ravno i Stolac nije postignut dogovor”, navodi Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

HDZ BiH,kažu, nije shvatio ulogu nacionalno odgovorne stranke, te je prekršio sve dogovore i potpisane deklaracije.

Predsjednik Hrvatskog pravaškog bloka Željko Koroman tvrdi da se HNS želi staviti ne u funkciju jedne stranke nego u funkciju jednog čovjeka i desetak ljudi oko njega.

“Ta naša tzv. stožerna stranka ima svoja dva stožerna partnera u BiH – i jedan, drugi i treći stožernici jednako harače svoj narod”, poručuje on.

No, drugi smatraju kako odnosi dviju stranaka, točnije HDZ-a 1990 i HDZ-a BiH, ne smiju biti kamen spoticanja u odnosima unutar HNS-a.

Svi problemi moraju se rješavati u Glavnome vijeću, poručuju u Hrvatskoj demokratskoj uniji, čiji predsjednik Miro Grabovac Titan smatra kako je “licemjerno uspoređivati i pokušati negirati ulogu i funkciju HNS-a zbog toga što neko nije uspio sklopiti s nekim koaliciju”.

Ipak, HDZ-u BiH 8 stranaka mnogo toga zamjera, posebice kada je riječ o neispunjavanju predizbornih obećanja. U Glavnom vijeću HNS-a optužbe nisu željeli komentirati, ističući kako je riječ isključivo o odnosima dviju stranaka. Ni u HDZ-u BiH ovim pitanjem se nisu željeli baviti, niti bilo što komentirati – javlja FTV u svom TV prilogu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing