Neobična luksuzna bicikla iz Travnika kreću u EU

Neobična luksuzna bicikla iz Travnika kreću u EU

GS Tvornica mašina Travnik primjer je uspješno privatizirane kompanije koja iz godine u godinu ostvaruje nove uspjehe. Tom kompanijom rukovodi direktorica Snježana Kopruner.

U razgovoru za Poslovne novine otkriva koliko je bilo teško pokrenuti posao u GS-TMT koja je privatizirana prije gotovo deset godina.

''Tada je kompanija imala 52 zaposlenika i radila sa oko 800.000 KM. Nije bilo lako pokrenuti firmu, koja je bila kao ruševina kako materijalna tako i moralna. Uz pomoć energije mladih i iskustva starijih zaposlenika, kao i pomoći naših poslovnih partnera uspijevali smo sa svakom poslovnom godinom biti sve bolji. Uz sve to neophodno je stalno investirati u unapređenje proizvodnje. Prošle godine ostvarili su preko 14.000.000 KM prihoda, od toga su investirali više od milijun KM. U prvoj polovini ove godine ostvarili su preko sedam milijuna KM i investirali više od 700.000 KM'', rekla je Kopruner.

Do kraja ove godine, dodala je, planirali su ostvariti prihod od 16 milijuna KM i investirati još oko milijun KM. Proizvodni asortiman čine, uglavnom, zavarene konstrukcije s ili bez mehaničkih obrada.

Najveći kupac im je firma GROB proizvođač alatnih strojeva, Messer cutting Systems proizvođač rezača za limove, Bombardier Transportetion najveći svjetski proizvođač šinskih vozila, KnorrBremse proizvođač kočionih sistema za kamione i šinska vozila, ThyssenKrupp proizvođač linija za zavarivanje, LIEBHERR proizvođač građevinskih strojeva.

Izvoze čak 92,54 posto vlastite proizvodnje, uglavnom u Njemačku i Austriju, a ponekad u Češku i Brazil, a Kopruner je najavila i novi projekt.

''Istražujući tržište bicikla naša firma u Njemačkoj došla je do saznanja da je to segment koji u EU nije dobro pokriven. To je bio razlog da smo krenuli u proizvodnju nešto neobičnijih luksuznih bicikla. Ovaj projekt se prilično dobro razvija i na putu smo razvoja električnih bicikala, s kojima bismo trebali najkasnije do kraja sljedeće godine izaći na tržište'', kazala je Kopruner.

http://bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar