Neobična zemlja na dodiru Europe i Azije prepuna je rijeka, jezera, špilja i planina

Neobična zemlja na dodiru Europe i Azije prepuna je rijeka, jezera, špilja i planina

Gruzija, na raskrižju Europe i Azije, na obali Crnog mora i u planinama Kavkaza, stoljećima je povezivala civilizacije, a kroz nju je prolazio i Put svile, najveća svjetska trgovačka arterija. Jedna trećina teritorija ove države, koja graniči s Rusijom, Armenijom, Turskom i Azerbajdžanom, prekrivena je planinama. Najviši vrh Velikog Kavkaza je Shkhara (5203 metra) i smatra se jednim od najtežih u Europi, što posebno privlači neustrašive alpiniste željne avanture. Gruzija je i jedna od vodom najbogatijih zemalja u Europi, ima oko 860 slatkovodnih i 43 umjetna jezera te više od 26.000 rijeka. Vjerovali ili ne, ukupna duljina svih gruzijskih rijeka premašuje opseg Zemlje – ona iznosi nevjerojatnih 60.000 kilometara, dok je duljina ekvatora 40.075 kilometara! Prekrasna Gruzija krije brojne zanimljivosti, otkrijte ih s nama u nastavku!

Piše: Putni kofer

Najposjećeniji nacionalni park na svijetu dom je za 10 tisuća vrsta biljaka i životinja, ima 1300 km planinarskih staza, a poznat je po izmaglici koja grli njegove vrhove
KOLIJEVKA VINA, MEDA I PŠENICE

Ovu čarobnu zemlju krasi 8000 godina duga tradicija proizvodnje vina, što je čini najstarijom vinskom regijom u svijetu, a njihova jedinstvena posuda za vino, Qvevri, upisana je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Prema legendi, prvi ljubitelj vina bio je biblijski lik Noa, koji je gruzijsko čarobno piće prvi put kušao kad je njegova arka doplovila do obale planine Ararat na području Kavkaza.

Uz vino, naravno, ide i pjesma. A znate li da je značajan dio gruzijskog višeglasnog pjevanja posvećen upravo vinovoj lozi i vinu? Svaka regija ima poseban i jedinstven stil pjevanja, a gruzijska polifonija, koja je prepoznata kao remek-djelo usmenog folklora i upisana na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, izvodi se na do čak 15 dijalekata. Kao kršćanska nacija, Gruzija ima i bogatu povijest himnične glazbe, a nju možete doživjeti prilikom svakog posjeta bilo kojoj gruzijskoj crkvi.

Gruzija se može pohvaliti i brojnim vinskim putevima. Isti će vas dovesti do velikih industrijskih, ali i malih obiteljskih vinskih podruma, koji nude i domaću hranu koja savršeno pristaje uz vino. Ovaj turistički biser također je poznat i kao rodno mjesto pšenice te meda, a gruzijska kuhinja na glasu je kao apsolutni raj za vegetarijance i vegane.

Grad koji grle planina i more kao stvoren je za romantične šetnje kamenim uličicama, a krase ga i divni parkovi i prekrasne plaže

Svježi patlidžan s orasima delikatesa je gruzijskog svečanog obroka koji lokalci nazivaju supra, a skoro svaka gruzijska obitelj svake godine priprema ukusne umake – jedan od najpopularnijih je kiseli tkemali umak od šljiva, ljute ajike (začinjene paste od čili papričice) i rajčice. Začini poput komorača, bosiljka i korijandera neizostavan su dio gruzijskih jela, no ako pitate domaćine, krunski dragulj njihove kuhinje je khachapuri, pecivo punjeno sirom.

GRUZIJSKI JEDINSTVENI ALFABET

Gruzijski alfabet jedan je od najstarijih sustava pisanja, a ima tri potpuno različita oblika i konstrukcije. Najstariji sačuvani pisani izvori potječu iz 5. stoljeća. No, gruzijski znanstvenik Ivane Javakhishvili tvrdi da rođenje gruzijskog alfabeta treba tražiti u poganskom, pretkršćanskom dobu.

Najstariji gruzijski sustav pisanja je Asomtavruli. Zbog oblika i obrisa naziva se i “mrglovani” (što na gruzijskom znači “zaokružen”). Naslijedio ga je sustav pisanja Kutkhovani ili Nuskhuri, koji je uzeo maha u 9. stoljeću, a treći je tzv. Mkhedruli pismo, koje Gruzijci koriste već deset stoljeća. Godine 2016. UNESCO je živu kulturu ovih triju pisama gruzijskog alfabeta proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva.

NETAKNUTA PRIRODA, NEVJEROJATNE ŠPILJE, SPEKTAKULARNE CRKVE…

U Gruziji postoji 14 državnih rezervata i 13 nacionalnih parkova. Na svakom koraku možete uživati u netaknutoj prirodi s rijetkim vrstama drveća, životinja i ptica. Tu su i čarobne špilje, ima ih više od 30, a kraške Prometej, Sataplia, Navenakhevi i Tetra samo su neke od njih. Osim stalagmita i stalaktita, u špilji Sataplia možete vidjeti i otiske stopala dinosaura!

Drevnu prijestolnicu i religijsko središte, grad Mtskhetu, turisti najviše vole zbog dvije spektakularne crkve. Prva je kraljevska katedrala Svetitskhoveli, u kojoj su okrunjeni i pokapani gruzijski monarsi, a smatra se i najsvetijim mjestom jer se ondje čuva dio odjeće Isusa Krista, a druga je Jvari, Samostan sv. Raspeća, iz kojeg puca veličanstven pogled na ušće rijeka Mtkvari i Aragvi.

NAJVIŠA NASELJENA TOČKA U EUROPI

Gruzija je prepuna nastambi uklesanih u litice. Špiljski kompleks Kvakhvreli te gradovi Uplistsikhe i Vardzia samo su neki od njih. Svakako posjetite i samostan David Gareja, smješten u polupustinjskom terenu s pogledom na Azerbajdžan. Najniža točka ove zemlje nalazi se više od dva metra ispod razine mora, dok se najviši vrh, Shkhara, smjestio na 5203 metara nadmorske visine.

Iako se bajkoviti Ushguli, zajednica od pet sela na vrhu klanca Enguri u Svanetiju, poznata po obrambenim Svan kulama, dugo smatrala najvišom naseljenom točkom u Europi (2100 metara), tu titulu danas ponosno nosi drevno selo Bochorna u Tushetiju (2345 metara). U njemu je 1954. godine bilo 25 domaćinstava, no 1980. selo je ispražnjeno i bilo napušteno sve do 2014., kad ga je 81-godišnji Irakli Khvedaguridze vratio u život.

Od tad Bochorna ima jednog stalnog stanovnika. Gospodin Khvedaguridze jedini je liječnik u Tushetiju, a svoje pacijente od proljeća do jeseni posjećuje pješice ili na konju. Zimi, kad snježni pokrivač u toj regiji zna biti visok i do dva metra, koristi skije.

SPOJ TRADICIONALNOG I MODERNOG

Ako ste ljubitelj povijesti, osobito će vas zanimati posjet Goriju, rodnom mjestu Josifa Visarionoviča Staljina. Tamo možete posjetiti i muzej posvećen ovom sovjetskom diktatoru.

I za kraj – Tbilisi – gruzijski glavni grad, utemeljen u 6. stoljeću, koji danas  uspješno spaja tradicionalno i moderno. Slavna Rustaveli avenija, prepuna znamenitosti, umjetničkih galerija, kazališta, kafića, restorana, suvenirnica i uličnih svirača, zgrada nacionalne opere i baleta, parlament, nacionalni muzej Gruzije, Trg slobode, zidine starog Tbilisija i uspinjača do drevne utvrde Narikala… Ništa od navedenog ne smijete propustiti!

Kad se, oduševljeni viđenim, umorite od silnog hodanja, opustite se u jednom od brojnih sumpornih kupališta. Zatim doživite (pre)bogat noćni život ove prijestolnice, koja iz godine u godinu oduševljava sve više turista.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar