NEPOTIZAM U ŠKOLSTVU: Ravnatelj škole zaposlio suprugu umjesto mlade profesorice

NEPOTIZAM U ŠKOLSTVU: Ravnatelj škole zaposlio suprugu umjesto mlade profesorice

Bivši ravnatelj Srednje škole Tin Ujević iz Glamoča Antun Zolota nezakonito je zaposlio svoju suprugu Eminu na mjestu školske knjižničarke iako za to nije imala nikakve stručne kompetencije, a izvisila je mlada profesorica hrvatskog jezika Sandra Cvitković. Ova sad već bivša uposlenica je u školi predavala 7 sati te je normu trebala puniti radom u knjižnici budući da je ta pozicija predviđena za profesore hrvatskog jezika u slučaju da škola nema diplomirane bibliotekare ili knjižničare.

“Sve je počelo prošle godine kad sam imala 7 sati u srednjoj školi u Glamoču, a normu sam trebala puniti u knjižnici. Međutim, to iz izvjesnih razloga nije bilo moguće pa sam išla u drugi grad do kraja polugodišta. Prva tri mjeseca drugog polugodišta sam radila 7 sati, a druga dva mjeseca sam morala putovati u Banju Luku da bih imala normu”, pojašnjava profesorica Cvitković za hercegovina.info

Cvitković navodi kako je u tom razdoblju već podnijela kaznenu zbog nezakonitog upošljavanja te navodi kako je supruga bivšeg ravnatelja dobila novo radno mjesto u školi nakon svega, odnosno da joj je izmišljena pozicija ‘višeg referenta’ koju naš obrazovni sustav ne prepoznaje i ne definira jasno.

Sandrina priča je jedna u moru neispričanih koje prokazuju funkcioniranje školstva

Kako ova hrabra Glamočanka kaže cijelu borbu vodi zbog ideala i principa jer se ne može vidjeti u učionici da učenicima “prodaje” floskule o borbi za ideje i da na njima svijet ostaje ako ni sama ne vjeruje u to i svoje ideale.

“U predizborno vrijeme svjedočili smo raznim kampanjama, a samim time i obećanjima. U nekim mjestima ljudi i dalje žive od obećanja, a zakon je (p)ostao tek misaona imenica. U tim je mjestima moguće imati takvu širinu formalnog obrazovanja koja seže od profesorice matematike preko profesorice stručnih predmeta ugostiteljskim tehničarima do knjižničarke. Kako su se neke stvari odvijale i ponavljale nekoliko prošlih godina – netko bi trebao znati, ili bolje rečeno – odgovarati za njih. Osim v. d. ravnateljice i školskoga odbora nitko nije bio otvoren za rješavanje problema, o čemu svjedoče pojedini dopisi ministrice Nakić koja je uspjela pred sam kraj školske godine naći rješenje. Igrom slučaja bila sam profesorica koja je određeno razdoblje radila na 30 % norme i koja je trebala nadopuniti normu u knjižnici. Međutim, s takvim tretmanom, na mom se mjestu mogao naći bilo tko. Netko kome je posao u Glamoču potrebniji, kome napuštanje Glamoča nije opcija, tko tim poslom prehranjuje obitelj i slično. Što očekivati od naraštaja koji dolaze s primjerima koje im mi dajemo? Da je važna članska iskaznica, prezime, suprug/a u “fotelji“‘, ističe Cvitković dodajući da ovaj slučaj ne treba gledati izolirano, nego bismo svi mogli ponešto naučiti o odgovornosti i pravima jer jedno ne ide bez drugog, neovisno o prefiksu stranke.

Odgovor o radnjama čistog nepotizma zatražili smo i od sadašnje v. d. ravnateljice SŠ Tin Ujević u Glamoču, gospođe Ines Kaić-Pervan

“20. kolovoza 2021. imenovana sam na mjesto v. d. ravnateljice Srednje škole ‘Tin Ujević’ Glamoč. Uvidom u dokumentaciju djelatnika, primijetila sam da djelatnica Emina Zolota nema odgovarajuću stručnu spremu za radno mjesto knjižničara na koje je bila raspoređena kao i da nije provedena natječajna procedura, a koje se, prema Zakonu, morala provesti. Nadalje, Škola je bila dužna od resornog ministarstva ishoditi dozvolu za rad u knjižnici za djelatnicu koja nema odgovarajuću stručnu spremu što nije učinjeno. 14. listopada 2021. uputila sam Zahtjev za inspekcijski nadzor Upravi za inspekcijski nadzor te je 27. listopada 2021. isti i izvršen u Srednjoj školi ‘Tin Ujević’ Glamoč. Županijski inspektor za rad i zaštitu na radu utvrdio je nepravilnosti i uputio na Prosvjetnu inspekciju. Županijski prosvjetni inspektor utvrdio je nepravilnosti te naredio raskid radnog odnosa Emine Zolote te raspoređivanje iste na radno mjesto sukladno stručnoj spremi“, kazala je za naš portal trenutačna ravnateljica dodavši da je izmjenom Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Srednje škole ‘Tin  Ujević’ Glamoč gospođa Zolota raspoređena na radno mjesto ‘Viši referent’ koje je uvedeno za te potrebe.

Upitana o izmišljenom radnom mjestu za Eminu Zolotu, suprugu bivšeg ravnatelja Antuna Zolote, Gordana Nakić ministrica Prosvjete, znanosti, kulture i športa u HBŽ kazala je kako je Zolota primljena u školu kao nastavnica te je kasnije s ravnateljem (op. mužem Antunom) sklopila ugovor za rad u knjižnici.

“Gospođa Emina Zolota zasnovala je radni odnos u Srednjoj školi ‘Tin Ujević’ Glamoč 13. rujna 2010. godine čemu je prethodila Odluka Školskog odbora navedene Škole kojom se raspisuje natječaj za popunu radnih mjesta, u kojem se, između ostaloga, traži i nastavnik praktične nastave – smjer konobar. Gospođa Zolota zasnovala je radni odnos na neodređeno radno vrijeme temeljem navedenog natječaja. U kolovozu 2019. godine gospođa Zolota je od ravnatelja Škole dobila ponudu za sklapanje izmijenjenog ugovora kojom joj se nudi sklapanje ugovora o radu na poslovima i radnim zadacima knjižničara”, istaknula je.

Bez obzira što se gospođa Zolota stručno osposobila za poslove višeg knjižničara (Uvjerenje JU Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske od 19. lipnja 2017. godine), sukladno članku 23. Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada SŠ “Tin Ujević” i čl. 12. stavak (5) Pravilnika o stručnoj spremi i pedagoško-psihološkom obrazovanju nastavnika u srednjem školstvu to nije i ne može se smatrati odgovarajućom stručnom spremom za rad na poslovima knjižničara u srednjoj školi.

“Temeljem zahtjeva za inspekcijskim nadzorom, zbog postojanja sumnje u nezakonito postupanje bivšeg ravnatelja škole, Ministrica je izdala nalog Županijskoj prosvjetnoj inspekciji za obavljanje inspekcijskog nadzora. Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno kako Školski odbor nije raspisao natječaj za radno mjesto knjižničara već je ravnatelj škole djelatnicu Eminu Zolotu Odlukom rasporedio na radno mjesto knjižničara. Temeljem utvrđenog činjeničnog stanja i propusta koji su urađeni Županijska prosvjetna inspekcija naredila je raskid radnog odnosa Emine Zolote koji nije zaključen sukladno zakonu te raspoređivanje djelatnice na radno mjesto sukladno stručnoj spremi. Sukladno Zakonu o slobodi pristupa informacijama možete zatražiti i dobiti cijeli predmet na uvid”, potvrdila nam je ministrica Nakić.

Profesorica Sandra Cvitković koja je trenutačno na privremenom radu u Njemačkoj očekuje da će se u školu vratiti naredne akademske godine, no tvrdi da će biti mirna tek kad se pravda ispuni jer je to jedini način da kao društvo profunkcioniramo. Protiv bivšeg ravnatelja, sadašnjeg ‘samo’ profesora povijesti podnijela je kaznenu prijavu zbog ‘zlouporabe položaja i ovlasti’.

Pismo koje je dobila od Općinskog suda nije ju previše iznenadilo budući da joj je i sam ravnatelj cinično najavio da uzalud piše prijave. Unatoč svim pisanim i materijalnim dokazima bivši ravnatelj Antun Zolota oslobođen je svih optužbi za nezakonito zapošljavanje svoje supruge Emine. Nikad ju nitko nije obavijestio na temelju čega je oslobođen, a oslobođen je optužbi na dan njezinog 30. rođendana što poprilično jasno simbolizira stanje i šalje poruku o stanju u našem školstvu i pravosuđu zbog kojeg je tisuće mladih odselilo. Cijela priča će nastavak dobiti na Županijskom sudu u Livnu, a mladoj Glamočanki ostaje nada da će sud uvažiti njezin ‘krik’ ili, barem, da neće još dobiti kaznenu prijavu zbog klevete.

Izvor: Hercegovina Info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing