Nestašica lijeka za dijabetičare u BiH, u ljekarnama ga nema cijeli srpanj, možda ne bude ni u kolovozu

Nestašica lijeka za dijabetičare u BiH, u ljekarnama ga nema cijeli srpanj, možda ne bude ni u kolovozu

U nekoliko privatnih ljekarni su rekli kako pacijenti kojima je Trulicity potreban često navraćaju na njihove adrese u nadi da će pronaći barem jednu kutiju, međutim, kako kažu, tog lijeka negdje nema već gotovo dva mjeseca.

Na području cijele Bosne i Hercegovine vlada nestašica lijeka za dijabetičare Trulicity, točnije, injekcije inzulina koje koriste pacijenti oboljeli od ove bolesti, javlja televizija N1.

Na stranici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH na popisu nestašice lijekova našao se upravo Trulicity. Riječ je o lijeku u čijoj kutiji se nalaze četiri injekcije s otopinama od 0,5 ml.

Proizvođač ovog lijeka je Elli Lilly Export S.A., Švicarska, a na tržište BiH ga distribuira Phoenix Pharma d.o.o. Bijeljina

Međutim, problem nestašice lijeka nije u distribuciji već proizvodnji koja kasni te je tako navedeno na stranici Agencije gdje se dodaje da je prekid u nabavci lijeka privremen.

Navedeno je i to kako ovog lijeka nema od 11. srpnja te kako se očekuje da ovaj lijek na bh. tržištu neće biti ni do 5. kolovoza 2024. godine.

Iz javnih ljekarni u Sarajevu su za N1 rekli da u njihovim poslovnicama u Županiji Sarajevo nema ovog lijeka, ali su naglasili kako oni čine samo 25 posto tržišta na ovom području. Ipak, naglasili su da je nestašica lijeka na području cijele BiH.
U nekoliko privatnih ljekarni su rekli kako pacijenti kojima je Trulicity potreban često navraćaju na njihove adrese u nadi da će pronaći barem jednu kutiju, međutim, kako kažu, to već duži period ne mogu budući da u pojedinim ljekarnama tog lijeka nema već gotovo dva mjeseca.

“Radi se o lijeku koji je pacijentu dovoljan za jedan mjesec. Dakle, četiri injekcije se nalaze u kutiji i po jedna se ubrizgava na tjednoj razini. Međutim, u našim poslovnicama često dolazi do nestašice lijeka, a i kada dođe to bude u jako malim količinama, npr. po dvije – tri kutije. Komunicirala sam sa ostalim kolegama iz drugih ljekarni i rekli su mi da je isti slučaj i kod njih što je zaista veliki problem budući da postoji mnogo pacijenata kojima je ovaj lijek neophodan”, rekla je zaposlenica jedne od privatnih ljekarni.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing