Neustrašiva Marija: Zagorka koja se nije bojala prekršiti sva pravila

Neustrašiva Marija: Zagorka koja se nije bojala prekršiti sva pravila

Marija Jurić Zagorka jedna je od najčitanijih hrvatskih književnica. Autorica je drama i povijesnih romana Grička vještica, Kći Lotršćaka i Gordana, a bila je i prva hrvatska novinarka. Iako potječe iz imućne obitelji, njezin je životni put bio isprepleten mnogim preprekama.

Marija Jurić svojim je književnim i novinarskim radom pomicala granice, a mnogi tvrde da je zbog svoje izražene osobnosti i talenta bila ispred svoga vremena. Rođena je 2. ožujka 1873. godine u selu Negovec kraj Vrbovca u imućnoj obitelji kao jedno od četvero djece.

Unatoč ovozemaljskim dobrima, nije imala sretno djetinjstvo. Odrasla je na selu u Hrvatskom zagorju, a zbog svoje ljubavi prema tom dijelu Lijepe Naše dala si je nadimak Zagorka.

Još u ranijoj dobi istaknula se svojom inteligencijom i smislom za pisanje, a školovala se u Varaždinu i Zagrebu. Otac Ivan želio ju je poslati na studij u Švicarsku, no tome se protivila njezina majka Josipa.

Upravo će nesređeni obiteljski odnosi biti razlog zbog kojeg Marija neće završiti ni srednju školu, odnosno ispisat će se iz nje u 15. godini života.

(Ne)sretna u ljubavi
U njezinoj biografiji stoji da je šest godina živjela u zagrebačkom Samostanu sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, ali i da je 1891. godine pristala udati se za čovjeka kojeg nije poznavala.

Na brak s mađarskim željezničarskim činovnikom Andrijom Matrajom nagovorila ju je vlastita majka iako se otac protivio vezi s čovjekom koji je bio čak sedamnaest godina stariji od nje.

Marija Jurić Zagorka nije znala u što se upušta kada je Andriji izrekla sudbonosno da i preselila se s njim u mađarski Sambotel. Tek je kasnije shvatila da živi s nacionalistom koji je zagovarao mađarizaciju Hrvatske te koji joj je želio iskoristiti njezin književni talent kako bi promicao svoje ideje.

Prava
Prava “Grička vještica”, čiji je život Zagorki poslužio za roman, zvala se Barica Cindek i bila je piljarica i pekarica(Foto: Zarko Basic/PIXSELL)

Nakon tri godine neugodnog braka pobjegla je iz muževe kuće ujaku u Srijemsku Mitrovicu, a kasnije je stigla i do Zagreba, gdje joj otac pomogao da pokrene postupak za razvod, što je u ono vrijeme bila vrlo rijetka pojava.

Iznenađujuće, na sudu je njezina majka svjedočila protiv nje, što je dodatno poljuljalo njihove odnose, a Marijin muž bio je oslobođen plaćanja alimentacije.

Ljubavnu sreću Marija će 1900. godine potražiti u zagrljaju novinara Slavka Vodvarka, s kojim će biti u braku sve do početka Prvog svjetskog rata.

Prva hrvatska novinarka
Na preporuku Josipa Jurja Strossmayera Marija Jurić dobiva posao u časopisu “Obzor” 1896. godine kao referentica za mađarsko-hrvatsku politiku. Dodijeljena joj je i posebna soba kako nitko ne bi znao da u redakciji radi žena. Istovremeno su Mariji odriješene ruke da piše o čemu god želi dok god to čini anonimno.

Marija Jurić Zagorka
Marija Jurić Zagorka

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar