Neviđeno nevrijeme u Australiji: Padali veliki komadi leda, zabilježeno 80.000 udara groma

Neviđeno nevrijeme u Australiji: Padali veliki komadi leda, zabilježeno 80.000 udara groma

Čelnik meteorološke službe James Taylor je potvrdio da je ovakav sustav izrazito niskog tlaka koji se približava obali krajnje neuobičajen u ovom dijelu godine.

Zbog “neviđenog” olujnog nevremena u srijedu je ostala bez struje cijela država Južna Australija koja je površinom jedan i pol puta veća od Francuske.

Tu australsku saveznu državu s 1,7 milijuna stanovnika zahvatili su siloviti vjetar brzine 140 km/h, jaka kiša i tuča s velikim komadima leda. Premijer Južne Australije Jay Weatherill je rekao da je to bila “neviđena vremenska nepogoda”. Čelnik meteorološke službe James Taylor je potvrdio da je “ovakav sustav izrazito niskog tlaka koji se približava obali krajnje neuobičajen u ovom dijelu godine”.

ABC javlja da je oluja je rušila drveća, odnosila krovove, a srušeni su i električni stupovi. Stanovništvo je ostalo i bez struje, a u prekidu je bila i mobilna telefonska mreža. Weatherill je rekao novinarima i da je generatore pogodilo 80.000 udara groma. Zasad nema stradalih.

Brojni građani na svojim društvenim mrežama ostavljali su snimke i fotografije snažne oluje koja je poharala njihova mjesta.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar