Nevjerojatan trik koji će poboljšati okus vaše kave

Nevjerojatan trik koji će poboljšati okus vaše kave

Ljubitelje gorke kave trebali bi svoju omiljenu tekućinu ispijati iz bijele šalice, a oni koji vole nježniji i slađi okus – iz prozirne šalice. Do ovih je rezultata došla nova studija objavljena u magazinu Flavour, koja je provedena među ljubiteljima kave.

Ispitanicima je ponuđena kava u bijelim, prozirnim i plavim šalicama, koji su potom zamoljeni da komentiraju njen okus. Iako je u svim šalicama bila ista kava, ispitanici su onu u bijeloj šalici ocijenili jačom i gorčom, a tekućinu u prozirnoj slabijom i nježnijom.

Provoditelji studije otkrili su da boje igraju veliku ulogu na našu percepciju okusa. Smeđa tekućina u bijeloj šalici kontrast je koji mozgu odašilje poruku da će popiti nešto jako i gorko. Prozirna šalica, pak, vizualno ublažava tu percepciju.

Plavu šalicu istraživači su nazvali komplementarnom bojom za kavu, jer ista pojačava dojam jačine kave, iako obećava slatku tekućinu.

Istraživače ovi rezultati ne čude, jer su ranije provedene slične studije s desertima. Pokazalo se, naime, da su voćni kolači slađi ako ih poslužite na bijelom umjesto na crnom tanjuru…

A kako je tek s čajem…

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar