Nevjerojatne naslovnice srbijanskih tabloida o ruskoj invaziji na Ukrajinu

Nevjerojatne naslovnice srbijanskih tabloida o ruskoj invaziji na Ukrajinu

Neki od njih bi zabranili sve izuzev svojih medija, komentirao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić stav pojedinih novinara kako bi Srbija trebala zabraniti proruske medije – Sputnjik i Russia Today, a kojima se zabranjuju i njihove objave na YouTube kanalu.

Piše: V.S.Herceg, Dnevni.ba

“Kada mnogi govore o medijskim slobodama, misle da su slobode medija jedine koje postoje i ničije više”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Zapad i Europska unija godinama drže lekcije o medijskim slobodama, a sada uvode brutalnu cenzuru kako bi širili mržnju prema Rusiji i ruskom narodu”, izjavio je za Sputnjik Srbije Ivica Dačić, predsjednik Skupštine Srbije, povodom zabrane rada televizija Sputnjik i Russia Today diljem Europe.

“Potpuno je neprihvatljivo gašenje Sputnjika i RT u zemljama koje bi svoje „demokratske slobode“ stalno izvozile širom svijeta. I ovi europski standardi koje trebamo primjeniti, da uvedemo oštru cenzuru. Srbija to neće raditi i neće primjenjivati ​​te cenzure i skoro totalitarne ideje”, rekao je Dačić za Sputnjik Srbije.

“Paralelna realnost”

Ove izjave su uslijedile nakon što je novinar Slobodan Georgiev, ujedno i direktor NewsMax Adria, kojeg proruski mediji u Srbiji nazivaju ‘hejterskim’, izašao sa stavom kako bi se Srbija trebala voditi primjerom zemalja EU-a te zabraniti proruske medije – Sputnjik i Russia Today.

Inače, vlasnik United Group i kanala N1 u Srbiji, Hrvatskoji i BiH je Dragana Šolak, srpski poduzetnik sa švicarskom adresom koji je i osobno jedan od najvećih kritičara aktualnog vodstva u susjednoj Srbiji.

Međutim, dok traje i međusobni okršaj medija u Srbiji, ruska invazija na Ukrajinu ponovno je pokazala i ogroman značaj medija

Naime, kako izvješćuju inozemni dopisnici iz Moskve, javni mediji u svom izvješćivanju ne upotrebljavaju izraze poput “invazija”, “agresija” ili “rat u Ukrajini”, već “specijalna vojna operacija”, a kako je to u svom obraćanju tijekom objave napada na Ukrajinu kazao ruski predsjednik Vladimir Putin. “Paralelna realnost”, “medijska izolacija”, “dezinformacije”, termini su kojima inozemni dopisnici opisuju izvješćivanje i ruskih režimskih medija, navodeći da su pod prijetnjama i ono malo neovisnih medija koji nastoje objektivno izvješćivati o ruskom napadu na Ukrajinu.

Međutim, nevjerojatna je medijska propaganda i ratni, huškački jezik kod pojedinih medija u susjednoj Srbiji. Tako je tabloid ‘Informer’ pri početku invazije na Ukrajinu objavio nevjerojatnu naslovnicu ‘Ukrajina napala Rusiju’.

“Zar je ovo moguće?”

Ovo je putem svog Facebooka reagirao i hercegovački franjevac fra Mario Knezović:

“Zar je ovo moguće? Ako nekima još uvijek nisu jasne neke stvari, sad će biti. Nikad neću zaboraviti kako mi je na jednome kongresu u Pančevu prišao, ali baš dobronamjerno, jedan pravoslavni paroh. Pitao me kako je moguće da je Stepinac jeo oči srpske djece? Taj paroh me to pitao jer je počeo sumnjati u tu laž. Odakle takve laži? Ako danas, kad cijeli svijet zna da je Rusija napala Ukrajinu, mediji u Srbiji pišu kako je Ukrajina napala Rusiju, sve je jasno. Jasno je da su, po toj suludoj srpskoj propagandi, vjerojatno Hrvati bili agresori na Srbiju. Laži, obmane, mitologija je propaganda Srbije kojoj se smije cijeli svijet. No, oni i dalje lažu svoj narod i s vremenom počinju vjerovati svojoj laži. Zato će netko, kao i ono oko Stepinca, za par godina stvarno misliti da je Ukrajina napala Rusiju”.

No, gdje je linija medijskih sloboda, slobode govora, korektnog izvješćivanja i odgovornosti prema javnosti? Koliki je značaj ‘sedme sile’ pokazuje i primjer Ukrajine koja je bila stalna tema ruskih medija bliskih vlasti, koji su tako godinama pripremali teren za invaziju, medijski ratujući i nazivajući Ukrajince “nacistima” i neprijateljima.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar