Nevrijeme: Proglašeno stanje prirodne nesreće i izvanrednog stanja

Nevrijeme: Proglašeno stanje prirodne nesreće i izvanrednog stanja

Jake kiše su pokrenula brojna klizišta na području Zeničko-dobojske županije, a na području Nemile kod Zenice put prema Bistričaku i selima šeričkog kraja zbog klizišta je zatvoren za promet, priopćeno je iz zeničke Županijske uprave civilne zaštite.
Trenutno je na ovom lokalitetu angažirano šest radnih građevinskih strojeva koje vrše probijanje ove putne komunikacije.

U mjestu Topčić polje nije bilo izlijevanja lokalnih potoka, niti je bilo plavljenja objekata i stanje je normalno, a podvožnjak na ulazu u ovo mjesto je prohodan za promet.

U mjestu Ograjina, još uvijek je zatvoren magistralni put M-17, putni pravac Žepče-Zenica, zbog velikog odrona u ovom mjestu, a prema posljednjim informacijama iz pravca Zenice, formirala se velika kolona vozila na ovoj dionici puta.

Mehanizacija firme "Doboj putevi“ Doboj iz pravca Žepča rade na uklanjanju ovog odrona, ali zbog daljnjeg klizanja tla najvjerojatnije će njegovo otklanjanje potrajati.
U mjestu Željezno polje put je deblokiran i uspostavljena je putna komunikacija prema selu Mjestova ravan i drugim selima.

U Zavidovićima, gdje je donesena odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće od poplava i klizišta, poplavljeno je područje Lovnice uslijed izlijevanja rječice Lovnica, ali bez veće materijalne štete.

U ulici Zlatnih ljiljana uslijed začepljenja odvoda došlo je do plavljena dvorišta i prizemlja više stambenih objekata.
Građevinska mehanizacija firme ''Heldovac'' čiste putni pravac Mustajbašići i Krajinići, Brezik i Sinanoviće-Ornice, a firma ''Hadžićtrans'' Zavidovići je na sedmom kilometru uz rijeku Gostović, dok je firma ''Gradnja 1'' na regionalnom put R 466 Zavidovići-Kakanj.

Još uvijek je primjetan brzi rast vodotoka rijeke Bosne, dok rijeka Gostović opada. Zabilježen je i rast rijeke Krivaje koja za sada ne pričinjava probleme.

Načelnik općine Bosanska Kostajnica Drago Bundalo donio je sinoć odluku o proglašenju izvanrednog stanja na području te lokalne zajednice zbog opasnosti od visokih voda, poplava, bujica i klizišta.

Koordinaciju i rukovođenje zaštite i spašavanja provodit će Štab za izvanredne situacije.
U Bosanskoj Kostajnici jučer se zbog obilne kiše ponovo izlila rječica Tavija koja je poplavila ulicu 2. maja i dio Ustaničke ulice.
I u druge gradove Bosne i Hercegovine u utorak je zahvatilo nevrijeme. Tako su u Banja Luci poplavljeni neki objekti, a Mostar je ostao bez struje pola sata. I mostarske ulice su poplavile. Jednako kao i za manjeg pljuska.

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar