New Hampshire: tradicionalno ponoćno glasanje u Dixville Notchu

New Hampshire: tradicionalno ponoćno glasanje u Dixville Notchu

Birači u Dixville Notchu, malenoj zajednici u New Hampshireu, prvi su u utorak glasali odmah iza ponoći na predizborima za stranačke nominacije za američke predsjedničke izbore i pobjedu su odnijeli republikanac John Kasich i demokrat Bernie Sanders.

To se biralište, na kojem glasa ukupno devet birača, otvorilo odmah iza ponoći, satima prije ostatka sjeveroistočne savezne države u kojoj se održavaju drugi predizbori nakon Iowe.

Kasich je osvojio tri glasa a Donald Trump dva među republikanskim glasačima dok je sva četiri glasa demokrata odnio Sanders, prenosi Washington Times.
Tradicija ponoćnog glasanja u Dixville Notchu traje od 1960-ih i ove godine pridružila su im se još i birališta u obližnjem Millsfieldu i Hart’s Locationu na kojima je također pravo glasa imala šačica birača.

Birališta se u ostatku države otvaraju u šest ujutro po lokalnom vremenu i izbori traju do 19 odnosno 20 sati ovisno o biračkim mjestima.

Na prvim predizborima u Iowi 1. veljače pobjedu su odnijeli senator Ted Cruz među republikancima i bivša državna tajnica Hillary Clinton među demokratima.
Posljednji dan prije predizbora u New Hampshireu kandidati su obilazili birače te države. Prema anketama Sanders, koji je iz susjedne države Vermont, prednjači pred Clinton, dok među republikancima vodi milijarder Donald Trump.

vijesti.hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar