Ni nakon 23 godine ništa se ne zna o ubojstvu Joze Leutara

Ni nakon 23 godine ništa se ne zna o ubojstvu Joze Leutara

Čak ni pune 23 godine nakon kobnog atentata na doministra MUP-a FBiH Jozu Leutara nema konkretnijih rezultata o istrazi, a počinitelji ovog zločina još nisu izvedeni pred lice pravde. Jedino što je jasno je – propust države.

Piše: V.S.Herceg, Dnevni.ba

Nakon što je Ustavni sud BiH u listopadu prošle godine, predmetu AP 1220/20, a u svezi žalbe Ivice Luetara, sina pokojnog doministra unutarnjih poslova FBiH Joze leutara, zaključio da je država kriva zbog nepronalaženja ubojica doministra MUP-a Joze Leutara, ovaj slučaj i dalje čeka na svoj konačan epilog.

Apelacija uspjela – traže se rezultati

Podsjetimo da je u listpadu prošle godine Ustavni sud BiH zaključio “da postoji povrjeda prava na život zbog propusta javne vlasti da postupi u skladu sa zahtjevom ažurnosti i razumne djelotvornosti, odnosno djelotvornosti u provođenju istrage povodom događaja u kojem je apelantov otac ozlijeđen od kojih ozljeda je kasnije podlegao. Istraga nije završena ni nakon 22 godine poslije događaja”.

Odvjetnica Nada Dalipagić tada je kazala kako je apelacija u potpunosti uspjela te da isto daje povjerenje građana u bh pravosuđe. Naime, žalba Ivice Luetara, sina pokojnog doministra unutarnjih poslova FBiH, preminulog nakon atantata autobombom u središtu Sarajeva koju je, temeljem punomoći obitelji, podnio odvjetnički ured iz Mostara Dalipagić-Crnjac u cijelosti je prihvaćena te se od Tužiteljstva BiH očekuju službene informacije što je poduzeto u cilju rasvjetljavanja ovog slučaja.

Iz navedenog odvjetničkog ureda zatražili su informaciju što je Tužiteljstvo BiH poduzelo, a sukladno pošovanju jamstava predviđenih člankom II/3. Ustava BiH i članka 2. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnh sloboda i da najkasnije u roku od šest mjeseci od dana dostave odluke, izvijesti Ustavni sud BiH o poduzetim mjerama.

Leutarovom sinu isplaćena nematerijalna šteta – ali i dalje nema pravde 

Kako se doznaje, Vlada Sarajevske županije postupila je po odluci Suda te apelantu, Leutarovom sinu Ivici, isplatila iznos od 6.000 KM na ime naknade nematerijalne štete također zbog kršenja prava iz članka II/3 Ustava BiH i članka 2. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Podsjetimo, sin i obitelj pokojnog Leutara u žalbi su naveli da je na njegova pokojnog oca, tada doministra MUP-a FBiH, 16. ožujka 1999. godine izveden politički atentat od čijih posljedica ranjavanja je preminuo nakon 12 dana. Međutim, ni nakon 23 godine nisu pronađeni, pa tako ni procesuirani odgovorni.

U žalbi se istaknulo kako apelant smatra da je, kao oštećeni, smrću svoga oca pretrpio štetu u poštivanju ljudskih prava zajamčenih Ustavom BiH i tu tvrdnju je jučerašnjim zaključkom prihvatio Ustavni sud BiH.

Apelant se u žalbi pozivao na tri presude Suda za ljudska prava u Strassbourgu u sličnim slučajevima, gdje su Ujedinjeno Kravljevstvo, Francuska i Turska kažnjenje zbog neučinkovite istrage i neprocesuiranja ubojstava.

Sin i obitelj pokojnog Leutara također smatraju da su tijekom same istrage o atentatu napravljeni brojni propusti, kao i da nadležno Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu kao i policijske agencije koje su radile na  istrazi nisu poduzeli dovoljne mjere koje su nužne u rasvjetljavanju ovog kaznenog djela.

Podsjetimo, u medijskim istupima sin pokojnog Leutara, Ivica Leutar, isticao je kako je u ubojstvo njegovog oca umiješan “tadašnji, ali i sadašnji” vrh sigurnosne službe, kao i istaknuti visoki politički dužnosnici iz samog državnog vrha, a smatra i da se i danas sprječava i prikriva pronalazak odgovornih i njihovo procesuiranje.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar