Nijemci objavili što Rusi planiraju s Ukrajinom

Nijemci objavili što Rusi planiraju s Ukrajinom

Iako ruska invazija na Ukrajinu, o kojoj se već neko vrijeme nagađa, nije počela, njemački list Bild objavio je, kako je to sam nazvao, ‘eksplozivne detalje’ navodnih planova Moskve za samu moguću intervenciju, ali i za ‘dan poslije’, odnosno za vrijeme nakon što bi eventualno postigli vojne ciljeve na ukrajinskom teritoriju, prenosi Jutarnji list.

Pozivajući se na podatke koje su prikupile ‘inozemne obavještajne službe’, Bild navodi da se o planovima intenzivno raspravlja u ruskim vojnim krugovima te da glavni scenarij sadrži tri faze.

Prva faza bila bi predaja ukrajinskih gradova koji bi se, nakon što bi ruske snage porazile svoje ukrajinske protivnike izvan urbanih područja, našli pod opsadom

U tom bi se trenutku aktivirali ‘spavači’ u samim gradovima, odnosno operativci i političari odani Putinu koji bi imali zadatak uspostaviti nova lokalna čelništva koja bi zatim dogovorila predaju ruskom okupatoru.

U sljedećem koraku ruski operativci bi “preuzeli kontrolu nad strateški važnim objektima, eliminirali sve prijetnje i angažirali sve koji su spremni surađivati kako bi sudjelovali u organizaciji nove uprave u osvojenim gradovima”. Ova bi se taktika pokušala primijeniti u svim većim ukrajinskim gradovima, a kako piše Bild, cilj joj je “mirno” preuzimanje ključnih urbanih središta.

Uslijedila bi druga faza, koja bi ponajprije podrazumijevala sazivanje ‘Narodne Rade’, odnosno nove skupštine odane Moskvi koja bi zamijenila ‘Vrhovnu Radu’, trenutni parlament čiji bi aktualni savez bio opozvan. Kako piše Bild, plan je da u marionetsku ‘Narodnu Radu’ uđu zastupnici koji su prethodno prošli ‘provjeru’ kod ruskih obavještajaca.

Ista ta ‘Narodna Rada’ izabrala bi i novu vladu, koja bi također bila pod kontrolom Moskve, ali bi sama činjenica da su uspostavljeni i parlament i izvršna vlast trebali poslužiti kao privid kakve-takve demokracije i pravne države, navodi njemački list.

Sve bi, navodi se dalje, bilo popraćeno snažnom medijskom propagandom na nizu proruskih kanala, što u Ukrajini, što na Zapadu čije bi programe trebali puniti ‘proruski eksperti’ i političari koji bi nastojali opravdati rusku invaziju i preuzimanje kontrole nad Ukrajinom i njezinu ‘rusifikaciju’

Treća bi faza podrazumijevala uvođenje izvanrednog stanja i uspostavu logora budući da bi jedini suštinski zadatak novouspostavljene marionetske vlasti bio suzbijanje otpora milijuna Ukrajinaca, navodi se u izvještaju Bilda o navodnim ruskim planovima.

“Zadatak ovih tijela bio bi uvođenje izvanrednog stanja i, ono što je posebno opasno, provedba ruskog plana uspostavljanja logora u koje bi se slalo one Ukrajince koji bi se pokazali nekooperativnima”, stoji u izvještaju koji citira Bild. Dodaje se da se već izrađuju popisi proukrajinskih aktivista koji bi mogli biti odvedeni u takve logore.

Oni koji ne bi završili u logorima bili bi suočeni s terorom koji bi provodili operativci FSB-a kao i pripadnici novouspostavljene proruske službe sve dok otpor ne bi bio ugušen. Model prema kojem bi se to navodno orkestriralo je udar na prosvjednike protiv izborne krađe kakav je proveo režim Aleksandra Lukašenka u Bjelorusiji 2020. godine.

“Za Rusiju uspjeh operacije ovisi o stupnju kontrole nad osvojenim teritorijima, kao i o predaji ukrajinskog naroda koja bi podrazumijevala i priznavanje legitimiteta novouspostavljene vlasti”, zaključuje se u izvještaju koji je objavio Bild.

Cilj je, kako se navodi, nova ‘unija država’

– Ruska savezna obavještajna služba FSB razrađuje plan invazije s ruskom vladom i trenutno provodi obuku proruskih grupa radi njihova angažmana u Ukrajini, također stoji u izvještaju koji citira Bild, a dodaje se i da je Putin dao naredbu da se pronađe ukrajinske političare spremne na suradnju s Moskvom kao i da se eliminira oponente Kremlja.

“Novouspostavljena ‘policijska država’ u Ukrajini bila bi zadužena za stvaranje uvjeta za navionalni referendum o pridruživanju Rusiji”, stoji u izvještaju iz kojeg proizlazi da je Putinov cilj formiranje ‘unije država’ koja bi bila sastavljena od Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, s time da bi u Minsku i Kijevu bili postavljeni marionetski režimi po uzoru na nekadašnji Sovjetski Savez.

Bild upozorava da sve ovo treba promatrati kao hipotetski scenarij koji bi se provodio u slučaju da Kremlj doista odluči napasti Ukrajinu. Istovremeno, obavještajni izvor koji je njemačkom listu dostavio navodne ruske planove tvrdi da je invazija na Ukrajinu trenutno najvjerojatniji scenarij te da bi do napada moglo doći tijekom veljače, a najkasnije u ožujku, ‘osim ako se Putin ne predomisli’.

Vojni analitičar Robert Lee s londonkog King’s Collegea za Bild tvrdi da mu se to čini realističnim

“Rusi bi za nekih tjedan dana mogli imati spremnu većinu snaga, nakon čega bi u vrlo kratkom periodu mogli, ako tako odluče, dovesti do eskalacije situacije”, smatra Lee.

Istovremeno, rusko veleposlanstvo u Berlinu za Bild je čitavu tezu o invaziji i puču, opisanu u obavještajnom izvještaju, nazvalo ‘čudnom mješavinom špekulacija i glasina’ koje oni ‘obično ne komentiraju’.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar