Nikšić i novi ministri preuzeli Federaciju

Nikšić i novi ministri preuzeli Federaciju

Nakon osam godina čekanja, Federacija BiH dobila novu vladu koja će danas imati i prvi radni dan. Naime, nakon što je Zastupnički dom Parlamenta FBiH prije nekoliko dana potvrdio sastav nove Vlade FBiH, ministri i premijer Nikšić danas su i službeno preuzeli dužnost. Novu Vladu čine predstavnici stranaka okupljenih oko Trojke i HDZ-a, a izglasana je sa 51 glasom za u Predstavničkom domu FBiH.

Primopredaja dužnosti između novih i starih ministara izvršena je u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu

Kako javljaju sarajevski mediji sada već bivši premijer Fadil Novalić danas nije viđen u zgradi. Podsjetimo, Vlada FBiH koju je predvodio Fadil Novalić na čelu ovog bh. entiteta nalazila se od izbora 2014. godine od čega je četiri godine provela u tehničkom mandatu.

Osim premijerske uloge koja je pripala Nerminu Nikšiću od ranije su poznata i imena drugih ministara koji će činiti vladu u novom mandatu.

Jasna Duraković (SDP BiH)

Ministarstvo prosvjete i znanosti FBiH Na ministarskoj poziciji prosvjede i znanosti Federacije BiH naredne četiri godine iz redova SDP-a bit će i Jasna Duraković. Kao nekadašnji kadar SBB-a bila je zastupnik u Federalnom parlamentu, a od 2020. je kadar SDP-a. U proteklom mandatu bila je poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo.

Nedžad Lokmić (SDP BiH)

Ministarstvo za pitanja boraca i invalida FBiH Socijaldemokratskoj partiji pripalo je i Ministarstvo za boračka pitanja, koje će predvoditi Nedžad Lokmić, profesor germanistike. Ovim resorom rukovodio je u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Vojin Mijatović (SDP)

Vojin Mijatović novi je ministar razvoja, poduzetništva i obrta, koji u ministarsku fotelju dolazi s pozicije potpredsjednika SDP-a, u ime kojeg se na proteklim izborima kandidirao za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Mijatović je političku karijeru započeo u SNSD-u. U Ministarstvu financija Republike Srpske bio načelnik Odjela za europske integracije, potom savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kasnije pomoćnik ministra financija RS-a. U trogodišnjem razdoblju bio je i savjetnik predsjednika RS-a. 2017. pridružuje se SDP-u.

Nerin Dizdar (SDP)

Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica vodit će SDP-ov Nerin Dizdar. Profesor engleskog jezika i književnosti. Doktorant je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Bio je predsjednik stolačkog Foruma mladih. Godine 2010. ušao je u Skupštinu HNK-a, a četiri godine kasnije postaje predsjednik Komisije za obrazovanje, kulturu, sport i mlade.

Vedran Lakić (SDP BiH)

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH Ministarstvo energije, rudarstva i industrije jedno je od pet SDP-ovih ministarstva na čelu kojeg će u narednom periodu biti Vedran Lakić. Bio je ministar financija u Vladi Tuzlanskog kantona i bivši direktor poduzeća Saobraćaj i komunikacije.

Toni Kraljević (HDZBiH) – Ministarstvo financija FBiH

Isto koliko i SDP, u novoj Vladi HDZ BiH ima pet ministara. Jedan od njih je i novi ministar financija Toni Kraljević. Predsjednik Općinskog odbora HDZ BiH Ljubuški. Ministar financija i potpredsjednik Vlade ZHK-a.

Vedran Škobić (HDZBiH)

Ministarstvo pravosuđa FBiH HDZ-ov kadar je i ministar pravde Vedran Škobić. Odvjetnik je, a bio je i predsjednik Hrvatskog muškog rukometnog kluba Zrinjski – Mostar.

Sanja Vlaisavljević (HDZBiH)

Ministarstvo kulture i sporta I Ministarstvo kulture i sporta pripalo je HDZ-u, iz kojeg dolazi Sanja Vlaisavljević. U proteklom mandatu bila savjetnica za prosvjetu, znanost i kulturu u Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Bivša profesorica filozofije i sociologije. Vodila je Centar za kulturu dijaloga iz Sarajeva.

Željko Nedić (HDZBiH)

Ministarstvo prostornog uređenja FBiH Ekonomista Željko Nedić novi je ministar prostornog uređenja. Bio je pomoćnik načelnika Orašja. Ove godine imenovan za ministra unutarnjih poslova u novoj Vladi Posavskog kantona.

Andrijana Katić (HDZBiH)

Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH Iz stranke HDZ BiH je i nova ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić, savjetnica lidera HDZ-a Dragana Čovića, a ranije savjetnica ministrice kulture i sporta FBiH Zore Dujmović.

Nediljko Rimac (HDZ 1990)

Ministarstvo zdravstva FBiH Prema raspodjeli fotelja Ministarstvo zdravstva pripalo je HDZ-u 1990, na čelu kojeg će biti Nediljko Rimac. Do 2006. godine Rimac je bio član HDZ-a BiH. Bivši poslanik u Skupštini i premijer Kantona 10.

Nasiha Pozder (Naša stranka)

Ministarstvo okoliša i turizma Naša stranka imat će dva ministarstva. Ministarstvo okoliša i turizma pripalo je Nasihi Pozder, potpredsjednici stranke i poslaniku u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta. Na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu docentica je na Katedri za urbanizam i prostorno planiranje.

Amir Hasičević (Naša stranka)

Ministarstvo trgovine FBiH Amir Hasičević, doktor ekonomskih nauka, novi je ministar trgovine. Član je Ekonomsko-socijalnog vijeća. Diverzant Armije RBiH. Zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Adnan Delić (NiP)

Ministarstvo rada i socijalne politike Jedan od ministara iz Naroda i pravde u novoj raspodjeli fotelja Vlade Federacije je ministar rada i socijalne politike Adnan Delić. Ovo mu nije prva ministarska pozicija. U Vladi Kantona Sarajevo drugi put je izabran za ministra privrede. Osvojio je i mandat u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Kemal Hrnjić (NiP)

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Iz NiP-a i realnog sektora je i Kemal Hrnjić, novi ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Diplomirani ekonomist. Bio generalni direktor kompanije Meggle Bihać.

Ministarstvo unutarnjih poslova vodit će Ramo Isak. Bio je predsjednik Stranke za narod BiH, a nakon toga i predsjednik Kantonalnog odbora ASDA. Na općim izborima 2018. godine izabran u Skupštinu ZDK-a i delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta. Prije toga bio je gradski vijećnik u Zenici. Bivši je član NES-a. A u javnosti je posebno zapažen nakon što su procurile informacije da je dva puta pravosnažno osuđivan zbog nasilničkog ponašanja.

Bez obzira na to, u naredne četiri godine zadužen je za sigurnost građana Federacije.

Izvor: FENA

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing