Ništa od dogovora

Ništa od dogovora

Nikakav novi dogovor o izmjenama izbornog zakona BiH u ovom trenutku nije moguć, a razgovore o tom problemu treba nastaviti tek nakon izbora u listopadu, rekao je u nedjelju predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, prenosi HINA.

“Ne postoji zakonski prostor za usvajanje izmjena izbornog zakona jer je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) prije deset dana raspisalo opće izbore. A i predaleko smo od dogovora”, kazao je Izetbegović u intervjuu za sarajevski portal Faktor.

Ocijenio je kako su pregovori o izbornoj reformi koji su mjesecima vođeni bez rezultata propali jer je vodstvo HDZ BiH imalo “preambiciozne planove” kada je riječ o izmjenama koje treba usvojiti

Imalo je, smatra Izetbegović, i pogrešnu strategiju u ostvarivanju tih planova ”koja se zasnivala na blokadama Federacije BiH, suradnji sa Miloradom Dodikom i pritiscima na SDA i Bošnjake”. Komentirajući najavu da će tijekom svibnja u Sarajevo doputovati neki od visokih dužnosnika EU-a te da bi tada moglo biti ponovo otvoreno pitanje izborne reforme, Izetbegović je kazao kako ”od toga nema ništa” te kako je siguran da neće biti nikakvih pritisaka radi postizanja dogovora prije listopadskih izbora.

“Imali smo neke pripremne sastanke s njihovim savjetnicima iz kojih se jasno nazire ovakav pristup i prioriteti”, pojasnio je čelnik SDA. Dodao je kako će predmet razgovora s dužnosnicima EU-a biti isključivo provedba reformi i blokade na putu ka kandidatskom statusu. O izbornoj reformi, kako je kazao, pregovarat će se “čim se formira nova postizborna koalicija”.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar