Ništa od nove runde pregovora o izbornoj reformi u BiH: Brisel nije izašao u susret Zagrebu

Ništa od nove runde pregovora o izbornoj reformi u BiH: Brisel nije izašao u susret Zagrebu

Usprkos najavama premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića o otvaranju nove runde pregovora o izbornoj reformi, europski zvaničnici u Sarajevo ne dolaze tim povodom i novih pregovora neće biti.

Kako je potvrđeno za Klix.ba u EU administraciji i Briselu, ne postoje nikakvi planovi u smislu otvaranja nove runde pregovora o promjeni Izbornog zakona BiH.U Sarajevo bi pak narednih dana trebao stići predsjednik Europskog vijeća Charles Michel koji namjerava sa bh. zvaničnicima razgovarati o otklanjanju blokada državnih institucija, ali ne o izbornoj reformi. Iako je bilo nekih najava da će predsjednica Evropske komisija Ursula van der Layen doći u Sarajevo, po svemu sudeći njen dolazak neće se realizirati.

I član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je, prema svojim saznanjima, da do novih pregovora neće doći

“Što se tiče ambicija Zagreba oličenih u predsjedniku Milanoviću, premijeru Plenkoviću, Čoviću, da će im sad neko ponovo doći ovdje pa nekoga natjerati da otvara nove runde pregovora, ja bih to sveo na onu narodnu što je babi milo to joj se i snilo“, rekao je Komšić.

Podsjećamo, predsjednik HDZ-a BiH u prošlu subotu je kazao da će u idućih deset dana biti održani sastanci kako bi se još jednom pokušalo doći do izborne reforme, te da je u tom smislu razgovarao sa predstavnicima europskih političara koji su navodno stigli u BiH da pripreme sastanak.

Dodao je kako su razgovori bili temeljiti te da je i hrvatski premijer Andrej Plenković s njima razgovarao u Salzburgu i u Varšavi.

Također, prije dva dana Plenković je najavio dolazak evropskih zvaničnika s ciljem da riješe pitanje izborne reforme.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar