Ništa od vaučera ove godine, novi programi usmjereni na poduzetnike

Ništa od vaučera ove godine, novi programi usmjereni na poduzetnike

Unatoč velikom zanimanju građana, novac za turističke vaučere ove godine nije planiran u Proračunu Federacije BiH. Konkretno, Federalno ministarstvo okoliša i turizma nije predvidjelo 200 maraka za turističke vaučere za građane – ipak, najavili su nove programe, javlja Federalna.

Vaučeri u iznosu od 200 KM nisu prioritet

Vlada je 2022. godine, u doba pandemije, u okviru svojih programa i uslijed inflacije, pružila pomoć stanovništvu dodjelom turističkih vaučera čiji je iznos bio 200 maraka. Međutim, u rebalansu proračuna za 2023. godinu, koji je čak za 20,1% veći od prošle, vaučeri nisu planirani. Kako navode iz resornog ministarstva, to im ove godine nije prioritet, ali kažu, radi se na novim projektima.

Pogodnosti za poduzetnike

“Jedno od strateških prioriteta Strategije razvoja jest razvoj poduzetništva u turističko – ugostiteljskom sektoru, a Strategija turizma jest razvoj avanturističkog turizma. Upravo zbog toga omogućili smo da naši poduzetnici u turističko – ugostiteljskom sektoru mogu uzeti beskamatni kredit u Razvojnoj banci – dakle, Ministarstvo će financirati Drugi program, a to je podrška avanturističkom turizmu i manifestacijama i taj javni poziv je u tijeku”, navodi ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo (SBB).

Kvaliteta usluge

Time će se gospodarski subjekti koji se bave ovim djelatnostima podići kvalitetu svojih usluga, čime bi turiste približili ruralnom turizmu, istaknuli su iz Turističke zajednice HNŽ-a.

“Ono što imamo predivne predjele i mogućnosti za outdoor turizam, za mogućnosti bavljenja sportom, pripremama za sportske ekipe. Naše rijeke i jezera mogu razvijati te aktivnosti, koje se inače mogu na tim resursima odvijati”, ističe Ramiz Bašić, viši stručni suradnik u Turističkoj zajednici HNŽ-a.

Ovu projektnu aktivnost ministarstva pozdravljaju iu Unsko – sanskoj županiji, osobito jer je, kako navode, bila prepoznata još prošle godine.

Pomoć ugostiteljima i turističkim zajednicama

“Ona će omogućiti našim turističkim zajednicama, odnosno našim ugostiteljima da se brendiraju i izađu na strano tržište, da se predstave putem sajmova, gdje mogu putem tog javnog poziva aplicirati za određena sredstva te sigurno doprinijeti promociji grada Bihaća, USŽ-a, države BiH” , kaže Adnan Mekić, predsjednik Turističkog klastera Una – Sana.

Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH za turističko ugostiteljske manifestacije izdvojit će 300 tisuća, a za avanturistički turizam 700 tisuća maraka.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar