Nitko ne želi igrati s Rusijom dodatne kvalifikacije za Katar 2022

Nitko ne želi igrati s Rusijom dodatne kvalifikacije za Katar 2022

FIFA je odlučila – Rusija može nastaviti kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo što će se u kasnu jesen održati u Kataru. Problem je samo – protiv koga će igrati? Naime, niti Šveđani, niti Česi, niti Poljaci, ne žele igrati protiv njih u dodatnim kvalifikacijama što kreću krajem ožujka. Konkretno, Rusija bi u polufinalu trebala igrati s Poljskom, 24. ožujka, a Poljaci su već ranije decidirano naveli da oni taj dvoboj ne misle igrati.

No, FIFA je dozvolila Rusima da igraju dodatne kvalifikacije, pa je vrlo lako moguće da će Rusi utakmice – dobiti bez borbe!? Ako se protivnik ne pojavi na terenu, a Rusi istrče, administrativno, protivnik nije došao na utakmicu, a početni udarac se izveo…

Kako bilo da bilo, FIFA je donijela svoju odluku, unatoč činjenici da sve više reprezentacija u nogometu, ali i ostalih sportskih subjekata iz Europe, bojkotira Ruse. Oglasio se i Engleski nogometni savez, koji zasad nikakve veze nema s njima. Ali, poručili su, ako ih se izvuče s Rusima, bilo na SP-u u Kataru ili na Euru za žene ovog ljeta, oni to neće igrati.

FIFA je odredila da će se ogled Rusije, odnosno Ruskog nogometnog saveza (Rusiji je zabranjeno isticati ime države i svirati himnu) i Poljske odigrati na neutralnom terenu, kao i eventualno finale ako se Rusi u njega plasiraju

Ali, moguće je da se i to promijeni, jer kuća svjetskog nogometa na kraju svog priopćenja ističe kako su “daljnje akcije” i dalje moguće. To uključuje jasno, i izbacivanje iz svih natjecanja. Vjerojatno pod pretpostavkom da se ratno stanje s Ukrajinom ne normalizira ili da postane još opasnije po živote ljudi.

Poljski nogometni savez istaknuo je da protiv Rusa ne želi igrati niti na neutralnom terenu, iz respekta prema Ukrajini. Robert Lewandowski, poljska zvijezda, stala je uz narod Ukrajine, baš kao i prvi čovjek poljskog nogometa, Cezary Kulesza, koji je odluku FIFA-e da Ruse ostavi u natjecanima, ocijenio neprihvatljivom.

image

Rusi su porazom na Poljudu ostali bez mogućnosti izravnog plasmana na SP – ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Priopćenje Poljaka: Nećemo igrati s Rusijom!

“Fifin plan da Rusiji dopusti igranje međunarodnih utakmica na neutralnom terenu je potpuno neprihvatljiv za Poljsku. Nismo zainteresirani za sudjelovanje u takvoj utakmici. Poljska reprezentacija neće igrati protiv Rusije, bez obzira na ime momčadi”, odmah je na Twitteru reagirao predsjednik Poljskog nogometnog saveza Cezary Kulesza.

Međunarodna nogometna federacija donijela je odluku da zbog ruskog vojnog napada na Ukrajinu, na tlu Rusije neće biti međunarodnih nogometnih utakmica, a “Zbornaja” će svoje utakmice igrati na neutralnom terernu bez gledatelja. Također, ruska nogometna vrsta neće smjeti koristiti ni rusku himnu ni rusku zastavu.

Poljska, Švedska i Češka već su najavile da sljedećeg mjeseca neće igrati dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo s Rusima, a predsjednik Francuskog nogometnog sveza (FFF) Noel Le Graet poručio je kako bi Rusiju trebalo isključiti sa World Cupa.

“Sve reprezentacije bi trebale slijediti naš primjer, pa ćemo vidjeti ima li FIFA hrabrosti dati Rusiji mjesto na Svjetskom prvenstvu. Mislim da nema, rekao je u subotu poljski vratar Wojciech Szczesny.

Poljski kapetan Robert Lewandowski, zvijezda Bayerna Münchena, na Twitteru je poručio kako “ruski nogometaši i navijači nisu odgovorni”, ali da se “ne možemo pretvarati da se ništa ne događa”.

Oglasili su se i Česi koji su poručili kako ni u kojem slučaju neće igrati eventualnu utakmicu doigravanja za SP protiv Rusije.

Utakmica dodatnih kvalifikacija za plasman na SP 2022. između Rusije i Poljske trebala se igrati 24. ožujka u Moskvi. Istog dana na rasporedu je i susret između Švedske i Češke.

Pobjednici tih susreta su 29. ožujka u Moskvi ili poljskom Chorzowu trebali igrati u finalu, a pobjednik će se plasirati na SP.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar