Njemačka fondacija nudi bh mladima grantove do 4000 KM za omladinske projekte

Njemačka fondacija nudi bh mladima grantove do 4000 KM za omladinske projekte

FOA nudi priliku svim mladima iz Bosne i Hercegovine, posebno onima bez iskustva u omladinskom angažmanu, da se prijave za financijsku i mentorsku podršku kako bi organizirali aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama.

Njemačka Fondacija Schüler Helfen Leben na području BiH financira omladinske projekte s grantom do 4000 KM u sklopu programa Fond omladinskog angažmana. FOA nudi priliku svim mladima iz Bosne i Hercegovine, posebno onima bez iskustva u omladinskom angažmanu, da se prijave za financijsku i mentorsku podršku kako bi organizirali aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama.

Za financijska sredstva u iznosu do 4000 KM mogu se prijaviti omladinske i(li) nevladine organizacije, neformalne omladinske grupe i pojedinci. Ideje i aktivnosti s kojima se prijavljuju trebaju biti usmjerene na mlade od 14 do 28 godina, te doprinositi razvoju lokalne zajednice, škola ili mladih u toj zajednici. Prijave se mogu slati tijekom cijele godine na email [email protected]. Odluke o podržanim idejama donose se kvartalno (ožujak, lipanj, rujan i prosinac), a Fondacija SHL će vas informirati o statusu vaše prijave, a više informacija možete pronaći na www.shl.ba. Veoma važnu ulogu u realizaciji projekata ima tim FOA multiplikatora, 12 mladih ljudi iz cijele BiH koji daju podršku koordinatorima projekata za vrijeme njihove realizacije. Oni svojim primjerom i angažmanom podižu svijesti mladih u Bosni i Hercegovini, koji mogu najviše utjecati na pozitivne promjene u svojoj lokalnoj zajednici i svom okruženju.

Pozitivan primjer iz Neuma

Jedan od članova tima multiplikatora je i Vlaho Matić iz Neuma. ”Mladi u Bosni i Hercegovini u veoma malim količinama koriste prilike koje im se nude i smatram da je to jedan od glavnih uzroka zapostavljanja njihovih potreba u lokalnim zajednicama i manjka njihovog sudjelovanja u donošenju odluka vezanih za mlade na svim razinama.” ”Smatram da mladi imaju dosta dobrih ideja za poboljšanje svog položaja u društvu ali one iz nekog razloga nikad ne ugledaju svjetlo dana i samu realizaciju, možda zbog straha od reakcije okoline ili nedovoljno znanja o procesu realizacije projekata. Kada sam se i sam nalazio u ovakvoj situaciji SHL je stao iza mene, pružio mi potrebnu edukaciju i pomoć za realizaciju moje ideje.” ”Pozivam sve mlade ljude da se ne boje biti promjena u njihovim lokalnim zajednicama i apliciraju na Fond omladinskog angažmana sa svojim idejama, iako možda nemate iskustva s pisanjem i realizacijom projekata nas 12 je tu da vam pružimo svu potrebnu pomoć”, dodaje za kraj multiplikator Matić.

Izvor: Bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar