Njemačka izlazi iz Schengena: Povećava kontrolu na granici s Austrijom

Njemačka izlazi iz Schengena: Povećava kontrolu na granici s Austrijom

Njemačka je uvela privremene kontrole na granici s Austrijom i zaustavila željeznički promet s tom zemljom, dok je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u telefonskom razgovoru s kancelarkom Angelom Merkel izrazio zabrinutost zbog budućnosti europskog sustava otvorenih granica, piše Hina.

Berlin je odlučio ponovno uvesti granične kontrole, reagirajući tako na izbjegličku krizu. Tim se potezom krši Schengenski sporazum o otvorenim granicama EU-a, piše u nedjelju njemački Bild.

“Njemačka ponovno uvodi privremene kontrole na unutarnjim granicama EU-a. Počet ćemo s Austrijom”, rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere na konferenciji za novinare.

“Cilj tim mjera je ograničiti sadašnji priljev ljudi u Njemačku i vratiti se na standardne procedure kada uđu u zemlju”, dodao je.

De Maiziere nije pojasnio kako će granične kontrole točno izgledati.

Istovremeno, direktor njemačkih željeznica rekao je svom austrijskom kolegi da Njemačka zaustavlja željeznički promet iz Austrije, izvijestila je u nedjelju glasnogovornica austrijske željezničke tvrtke OeBB.

Odlukom njemačkih vlasti zabrinut je predsjednik EK-a Juncker. “Upravo sam razgovarao s kancelarkom Merkel. Složili smo se da bi granice među zemljama članicama EU-a ostale otvorene, potrebno je više solidarnosti u odnosu prema izbjegličkoj krizi”, napisao je na Twitteru Juncker, aludirajući na zajedničke napore Komisije i Njemačke da se tražitelji azila raspodjele među zemljama članicama.

Oko 13.000 izbjeglica i tražitelja azila stiglo je u subotu u Muenchen, a do nedjelje poslijepodne stiglo ih je još 3000.
Bild piše i da su bavarske vlasti od savezne policije zatražile pomoć te da će policija onamo poslati 2100 pripadnika snaga reda kako bi pomogli u osiguranju granica.
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar