Njemačka obustavlja četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj

Njemačka obustavlja četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj

Njemačka savezna vlada odlučila je da u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti od 105 milijuna eura i da se na taj način sukcesivno okončaju.

Pozadina toga je nastavak secesionističke politike Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika. O ovoj odluci obaviješteni su Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i projektni partneri. Riječ je o projektima rehabilitacije hidroelektrane Trebinje, faza III i IV, vjetroparka Hrgud, te zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci.

Posljednji pomenuti projekt je predmet suradnje sa Švajcarskom Konfederacijom

”Kao reakcija na odluke Narodne skupštine Republike Srpske od prosinca 2021. godine o vraćanju nadležnosti i stvaranju vlastitih institucija s ciljem slabljenja države Bosne i Hercegovine, Njemačka vlada je u travnju 2022. godine odlučila da isprva privremeno zaustavi četiri infrastrukturna projekta. Međutim, nije došlo do povlačenja secesionističkih mjera koje je tražila Njemačka vlada. Umjesto toga, predsjednik i Vlada Republike Srpske nastavili su s eskalacijom političke krize. Savezna vlada Njemačke je stoga sada donijela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte. Projekti će sukcesivno biti okončani u skladu s ugovorom. Ova odluka se eksplicitno ne odnosi na ostale projekte njemačke razvojne saradnje koji se realizuju na nivou Bosne i Hercegovine ili regiona Zapadnog Balkana, a time uključuju i Republiku Srpsku, kao ni na saradnju s civilnim društvom”, navedeno je u priopćenju za javnost Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u BiH.

Dodaju i da njemačka vlada podržava približavanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, te da je  spremna dalje intenzivirati suradnju s Bosnom i Hercegovinom, kako u Federaciji tako i u Republici Srpskoj. Temeljni zahtjev je, međutim, očuvanje mira, vladavine prava i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, priopćeno je na kraju.

Foto: Christian Wiediger

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar