Njemačka postavila ultimatum Srbima na Kosovu: Barikade ukloniti do katoličkog Božića

Njemačka postavila ultimatum Srbima na Kosovu: Barikade ukloniti do katoličkog Božića

Njemački ambasador na Kosovu Jorn Rode smatra da bi barikade na sjeveru Kosova trebale biti uklonjene do katoličkog Božića te da je zahtjev Beograda za povratkom srpskih snaga na Kosovo “apsurdan i neprihvatljiv”.

Rode je za prištinsku KTV rekao da barikade trebaju što prije ukloniti oni koji su ih postavili.

“Naš stav je jasan. Ilegalne su i onaj tko ih je postavio trebao ih što prije ukloniti. Kfor je ovdje kako bi osigurao sigurno okruženje i slobodno kretanje. Tako da sam optimist da će se to realizirati, nadam se što prije, jer zadnje što nam treba je daljnja eskalacija situacije”, rekao je Rode.

Prema njegovoj ocjeni, ljudi na sjeveru pate zbog barikada. Rode je ocijenio da je potreban dijalog, a ne sukob i dodao da Njemačka stoji uz Prištinu u deeskalaciji situacije.

“Oni koji su odgovorni za barikade trebaju dobro razmisliti o nanošenju štete svom stanovništvu”, rekao je Rode.

Njemački ambasador ocijenio je “apsurdnim i neprihvatljivim” zahtjev Beograda KFOR-u za povratkom srpskih snaga na Kosovo.

Rode je rekao da je stav Njemačke o tom zahtjevu jasan, a prema njegovim riječima, takav stav imaju i SAD

“Kao što znate, moj ministar je to jasno rekao, to je neprihvatljiv zahtjev. Jednostavno rečeno: apsurdan zahtjev. Imamo Rezoluciju 1244. Postoji nekoliko paragrafa koji su primijenjeni u tadašnjoj situaciji”, naglašava Rode.

Dodao je da Njemačka i sve zemlje koje su priznale nezavisno Kosovo priznaju ga kao nezavisnu državu te da je, kako je naveo, “nezamislivo da u nezavisnoj državi radimo nešto protivno željama nezavisne zemlje”. Rode smatra da je formiranje Zajednice srpskih opština obaveza koju je Priština preuzela, ali je dodao da “nije cilj formiranje neke druge Republike Srpske”.

Naveo je da je prijedlog statuta ZSO pripremila njemačka nevladina organizacija Ebert Foundation, zajedno s Europskim institutom za mir, te istakao da je prijedlog u skladu s odlukom Ustavnog suda u Prištini iz 2015. godine.

“To je vrsta autonomije u nekim sferama koja ne ugrožava teritorijalni integritet ili suverenitet Kosova” rekao je on.

Dodao je kako prijedlog predviđa neke nadležnosti u području zdravstva, obrazovanja i “možda čak i planiranja, a sve u skladu s kosovskim zakonima”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić raegovao je na ove izjaave rekavši da je Rode u Prištini poznat po svojim “antisrpskim stavovima” i da je njegova izjava “opasna jer predstavlja prijetnju srpskom narodu”.

“Njegova izjava je opasna, to je prijetnja srpskom narodu”, rekao je Vučić.

Vučić je ustvrdio da “Njemačka želi potpunu dominaciju na Balkanu”, dodajući da je uvijek znao da premijera Kosova Albina Kurtija “neko gura u neuravnoteženost”.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar