Njemačka u Ukrajinu poslala oklopna vozila nesposobna za borbu, plaćena tri puta više nego inače

Njemačka u Ukrajinu poslala oklopna vozila nesposobna za borbu, plaćena tri puta više nego inače

Njemačko ministarstvo odbrane isporučilo je Ukrajini oklopna vozila koja su bila potpuno neprikladna za borbu i kupljena po prenapuhanim cijenama, piše njemački Bild.
Početkom lipnja 2023. ministarstvo je njemačkim novinama potvrdilo da će Njemačka isporučiti Ukrajini 66 oklopnih vozila. Iz narudžbe su isključena oklopna vozila Reihnmetall koja su teža i zaštićenija. Kao rezultat toga, Ministarstvo odbrane odlučilo se za i APC vozila proizvođača Flensburger Fahrzeugbau.

Ovi oklopni transporteri razvijeni su u Sjedinjenim Američkim Državama, njihov izvorni naziv je Batt Umg i proizvode se u raznim zemljama po američkoj licenci.

Do sada je, prema popisu objavljenom na stranicama njemačke vlade, Ukrajina dobila 48 oklopnih vozila ovog tipa. Kako piše Bild, pokazalo se da su oklopni transporteri potpuno neprikladni za operacije na bojnom polju i općenito za borbene uvjete.

Prije svega, to je zbog tankog oklopa, koji praktički ne štiti od artiljerijske, raketne i minobacačke vatre. Oklop oklopnog transportera pruža samo zaštitu od ručnog vatrenog oružja, što ga čini neprikladnim u određenim operativnim kontekstima.

Njemačko ministarstvo odbrane izjavilo je za novine da ukrajinska strana nije trebala pojačanu zaštitu prilikom sklapanja ugovora, no neimenovani ukrajinski dužnosnik rekao je da to nije slučaj.

“Naravno da bismo željeli imati vozila zaštićena od mina”, rekao je za publikaciju

Prema njegovim riječima, njemačka strana nije ponudila takva oklopna vozila s pojačanom zaštitom. Istodobno, Ministarstvo odbrane imalo je izbor: moglo je prenijeti teška oklopna vozila Fuchs koje proizvodi Rheinmetall.

Nadalje, navodi Bild, pokazalo se da, suprotno ugovoru, oklopna vozila nisu sklapana u Njemačkoj. Ffg je dodijelio narudžbu američkom izvođaču Tag. Preko posrednika u Sjedinjenim Američkim Državama narudžbu je na kraju primio Tag Middle East u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Oklopni transporteri su sastavljeni u ovoj zemlji, a potom poslati u Ukrajinu.

Prema podacima Bilda, cijena svakog oklopnog vozila na tržištu procjenjuje se na između 185.000 i 208.000 eura. Međutim, povjerljivi dokumenti njemačkog ministarstva odbrane pokazuju da je za svako vozilo plaćeno 600.000 eura.

Ukupno je, dakle, Njemačka potrošila oko 40 milijuna eura. Njemačka opozicija već je pozvala na unutrašnju kontrolu onoga što se događa u ministarstvu, kao i na uključivanje financijskih kontrolora iz Savezne revizorske komore.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar