Njemačka više ne ovisi od uvoza energenata iz Rusije

Njemačka više ne ovisi od uvoza energenata iz Rusije

Njemačka više ne ovisi od uvoza energenata iz Rusije, jer je od početka rata u Ukrajini potpuno diversificirala svoju energetsku infrastrukturu, izjavio je njemački ministar financija Kristijan Lindner.

Njemačka, naravno, i dalje ovisi od uvoza energenata, ali više ne iz Rusije nego sa globalnog tržišta, rekao je Lindner televiziji BBC.

Lindner je posebno ukazao na brzinu kojom je izgrađen novi terminal za tečni prirodni plin u Njemačkoj, preciziravši da je to urađeno za rekordnih osam mjeseci, a planirano je još infrastrukturnih investicija.

Shvatili smo da moramo da njegujemo našu konkurentnost nakon ere kancelarke Angele Merkel. Ta era je bila fokusirana na snage prošlosti, a sada razvijamo snage budućnosti, kazao je on.

Lindner je izrazio optimizam sugerirajući da postoje „neki pokazatelji“ da je inflacija u Njemačkoj dostigla vrhunac prošle godine

Vjerojatno dolazi do bržeg oporavka i globalne ekonomije i evropskih ekonomija nego što se očekivalo, rekao je on, ali je upozorio da i dalje postoji potencijal za štetni trgovinski spor između EU i SAD oko takozvanih zelenih subvencija.

Amerika je prošle godine odobrila masivnih 370 milijardi dolara za ulaganja u „klimatski prijateljske“ tehnologije, uključujući poreske kredite za električne automobile koji se proizvode u SAD.

Lindner ukazuje da je tu problem što zakon uključuje pravila „proizvedeno u Americi“, koja su izazvala zabrinutost u Evropi da će poduzeća izvan SAD biti dovedena u nepovoljan položaj.

On ističe da ne želi da Europska unija počne trgovinski rat sa SAD zbog tih pravila i upozorava da mora da se izbjegne konkurencija po principu tko je u mogućnosti da plati više subvencija, jer to se ne smije dogoditi.

Izvor: N1

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing