Njemački parlament odobrio treći paket pomoći Grčkoj

Njemački parlament odobrio treći paket pomoći Grčkoj

Njemački parlament velikom je većinom odobrio u srijedu treći paket pomoći Grčkoj vrijedan 86 milijardi eura, nakon što je kancelarka Angela Merkel uspjela suzbiti pobunu u konzervativnim redovima.

Za treći paket pomoći Ateni u posljednjih pet godina bilo je 454 zastupnika u Bundestagu, a 113 protiv.

Onih koji su mu se usprotivili znatno je manje od 191 koliko je u lipnju glasovalo protiv otvaranja pregovora o pomoći prezaduženoj Grčkoj.

Ministar financija Wolfgang Schaeuble pozvao je uoči glasovanja zastupnike da glasuju za novi paket, rekavši kako nema jamstava za uspjeh, ali bi bilo neodgovorno da Grčka ne dobije šansu.

"Naravno da nakon iskustva proteklih mjeseci i godina nema jamstava da će sve biti u redu i vjerojatno će biti dvojbi", rekao je Schaeuble obraćajući se zastupnicima u Bundestagu.

"No u svjetlu činjenice da je grčki parlament već usvojio niz mjera bilo bi neodgovorno ne dati Grčkoj priliku za novi početak", dodao je.

Parlamenti Austrije, Estonije i Španjolske u utorak su također poduprli pomoć Grčkoj.

Očekuje se da će se nizozemska vlada premijera Marka Ruttea suočiti s glasovanjem o povjerenju koje traži euroskeptični, desni politički suparnik Geert Wilders kada parlament u Den Haagu u srijedu bude raspravljao o pomoći Ateni.
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar