Njemačkog suca Brycha ne vole ni Srbi ni Hrvati: Doista je imao bisera!

Njemačkog suca Brycha ne vole ni Srbi ni Hrvati: Doista je imao bisera!

U srijedu je Dinamo u rijetko šokantnoj utakmici remizirao sa Šahtarom 3:3, a za glavnog arbitra, Nijemca Felixa Brycha, ne može se ustvrditi da je bio neprimjetan i, samim time, dobro obavio posao. Mogućih kontroverzi je mnogo, a svak će naći nešto što bi mu zamjerio. Nažalost, sudac je ovo koji iza sebe ima nekoliko teških, pa i bizarnih, propusta. Dinamo se sinoć pridružio popisu Brychovih ”žrtava”, podsjeća Germanijak.hr.

1. Fantomski gol Leverkusena 2013.

U utakmici Hoffenheima  i Bayera iz Leverkusena u kojoj su gosti slavili s 2:1, Steffan Kiesslingzabio je gol za vodstvo od 2:0 glavom nakon udarca iz kuta. Točnije, u pitanju je situacija za koju su mnogi mislili da je gol postignut, iako je zapravo udarac prošao s vanjske strane stative, a ušao u mrežu kroz rupu na tzv. maloj mrežici. Tijekom utakmice ta greška je bila primijećena, no Brych ipak gol nije poništio. Posao sudačke ekipe, između ostalog jest da prije utakmice provjeri i mrežu, kako bi se upravo uvjerila da nema nekakvih grešaka na njima, odnosno rupa. Odluka je ovo koja je direktno utjecala na ishod utakmice i donijela Apotekarima tri boda.

 

2. Nedosuđeni jedanaesterac na Mitroviću 2018.

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji u sklopu grupe E gotovo je sigurna oklada da će Brazil osvojiti grupu, a da će se za drugo mjesto ”potući” Srbija i Švicarska. Naši istočni susjedi poveli su u ranoj fazi utakmice nakon odličnog centaršuta Dušana Tadića kojeg je glavom u vodstvo pretvorio Aleksandar Mitrović. Švicarci su u rano fazi drugog poluvremena izjednačili, a u 71. minuti dogodila se situacija u kojoj je strijelac vodećeg gola za Srbiju hrvačkim zahvatom srušen od strane dva obrambena igrača Švicaraca, te teško da očigledniji prekršaj za najstrožu kaznu može postojati. Brych je ostao nijem, Švicarci su do kraja utakmice golom Shaqirija osigurali pobjedu, a Srbi ostali bez ključnih bodova u pokušaju prolaska grupe. Da je i FIFA suglasna s time da je Nijemac, za kojeg je uopće pomalo diskutabilno da sudi Švicarcima, počinio grešku, svjedoči činjenica da je poslan s prvenstva doma i da nije sudio više nijednu utakmicu do kraja Mundijala.

 

3. Smiješni crveni karton Cristianu Ronaldu 2018.

U Ronaldovoj prvoj utakmici u Španjolskoj nakon prelaska iz Real Madrida u Juventus došlo je do kontroverzne situacije u 29. minuti. U jednom potpuno benignom duelu sa Jesionom Murillom jeda od najboljih igrača svijeta je, nakon što je stoper domaćina pao na pod, ga doslovno pogladio po glavi kao što to znate napraviti malom djetetu u parku. Brych se čak konzultirao sa pomoćnicima i zaključio da je Portugalac – počupao Murilla za kosu. O Ronaldu se mogu reći određene stvari u negativnom kontekstu, da je pun sebe, glumac, i koješta drugo. Ali u ovoj je situaciji potpuno nezasluženo isključen.

4. Jedanaesterac Napoliju protiv Liverpoola 2019.   

I ove sezone Brych je upisao već jednu veoma diskutabilnu odluku – u najmanju ruku. Na početku ovogodišnje Lige prvaka Napoli je poprilično šokirao nogometni svijet svladavši branioce naslova Liverpool s 2:0, a prvi gol pao je tek u 82. minuti. I to iz jedanaesterca nakon što je Andrew Robertson srušio Josea Callejona – točnije nakon što je Španjolac sam od sebe pao, bez kontakta od strane Liverpoolovog veznjaka. Da, u najmanju ruku, ne poštuje direktivu konzultacije s VAR-om, Nijemac je i u ovoj situaciji pokazao i dokazao, s obzirom da se čak nije ni pozvao na nj. Mertens je s bijele točke bio precizan, Llorente je u sudačkoj nadoknadi samo potvrdio pobjedu, te se, imajući to u vidu, može zaključiti kako je ovo odluka kojom je odlučen pobjednik. Jedina razlika u odnosu na sinoćnje maksimirske propuste jest taj što Redima gotovo sigurno ti bodovi neće nedostajati za prolaz grupe.

 

Nedavno je u Bundesligi i kapetan berlinske Herthe Vedad Ibišević imao ‘bliske susrete’ s Brychom. Naime, u susretu protiv Werdera, Ibišević je tražio da se svira jedanaesterac nakon što ga je u šesnaestercu srušio vratar Pavlenka. Kako ni VAR ni Brych nisu vidjeli prekršaj za penal, Ibišević je kazao – “Onda meni trebaš dati žuti karton zbog simulirannja”! Za kraj video u kojem se Nijemac izjašnjava pozitivno o video tehnologiji koja je uvelike unijela revoluciju, ali i potencijalne kontorverze u nogomet. Licemjerje, figa iza leđa ili potpuna nedosljednost, procijenite sami…

 

 

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar