Njih puno, a ministarstava je tako malo: Evo nove podjele državnih fotelja

Njih puno, a ministarstava je tako malo: Evo nove podjele državnih fotelja

U Sarajevu je jučer potpisan sporazum o formiranju državne vlasti između predstavnika koalicije Osmorka, HDZ BiH i SNSD-a. Sporazum su potpisali Nermin Nikišić, Dragan Čović i Milorad Dodik.

Za sada je poznato da će Borjana Krišto biti predsjedateljica Vijeća ministara BiH.

Osmorka dobila promet i vanjske poslove

Dnevni avaz navodi kako bi strankama Osmorke trebala pripasti dva ministarstva i to – vanjskih poslova i komunikacija i prometa. Dino Konaković, predsjednik Naroda i pravde, trebao bi biti novi ministar vanjskih poslova BiH i naslijediti Izetbegovićevu Biseru Turković.

HDZ-u BiH pripast će Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo pravde, a imat će i četiri zamjenika iako nije još poznato u kojim točno ministarstvima.

SNSD-u će pripasti Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo financija i trezora, kao i tri zamjenika.

SNSD-u bi zajedno sa Osmorkom trebao formirati novo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Tko će na čelo Federacije?

U javnosti se špekulira da bi pak, ako dođe do koalicije HDZ-a BiH i Osmorke na federalnoj razini, Nermin Nikšić trebao biti premijer federalne Vlade, Lidija Bradara predsjednica Federacije, a Vojin Mijatović, potpredsjednik Federacije BiH iz reda srpskog naroda.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing