Nobelova nagrada bračnom paru Moser i Johnu o’Keefeu

Nobelova nagrada bračnom paru Moser i Johnu o’Keefeu

Ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu pripada britansko-američkom znanstveniku Johnu O´Keefeu te norveškim znanstvenicima May-Britt Moser i Edvardu I. Moseru za otkriće stanica u mozgu koje su odgovorne za snalaženje u prostoru, objavio je u ponedjeljak odbor za dodjelu nagrada.

Radi se o unutarnjem 'GPS sustavu' mozga koji omogućava da znamo gdje se nalazimo, kako možemo stići s jednog mjesta na drugo i kako možemo pohraniti te informacije tako da ih možemo odmah aktivirati kada sljedeći puta prelazimo isti put.
Njihova otkrića riješila su zagonetku kako mozak stvar kartu prostora oko nas i kako se možemo kretati kroz složeno okruženje.

'Otkriće… je riješilo problem koji je zaokupljao filozofe i znanstvenike stoljećima', naveo je odbor švedskog Karolinska instituta u priopćenju o dodjeli nagrade vrijedne osam milijuna švedskih kruna.

'Znanje o sustavu kojim mozak spoznaje prostor može stoga pomoći razumijevanju mehanizama koji su podloga pogubnog gubitka prostornog snalaženja koji pogađa ljude s Alzheimerovom bolesti', dodao je odbor.

Godine 1971. John O´Keefe, znanstvenik s University College London, otkrio je prvu sastavnicu toga sustava za prostornu orijentaciju. Otkrio je živčane stanice u dijelu mozga hipokampusu koje se uvijek aktiviraju kad je pokusna životinja bila u određenom dijelu prostorije. Druge su pak stanice bile aktivne kad je životinja bila u drugom dijelu prostorije. O´Keefe je zaključio da te stanice zajedno stvaraju kartu sobe.

Više od tri desetljeća kasnije, 2005., May-Britt i Edvard Moser, sa znastvenog instituta u norveškom gradu Trondheimu, otkrili su drugi ključni dio moždanog sustava za prostornu orijentaciju. Idenitificirali su drugu vrstu živčanih stanica koje su nazvali rešetkaste stanice koje stvaraju sustav koordinata i omogućavaju precizno pozicioniranje i kretanje.
Par Moser peti je bračni par koji je dobio Nobelovu nagradu.

Nobelova nagrada za medicinu i fiziologiju prva je koja je dodjeljuje svake godine. 

dnevnik.hr
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar