• NOĆAS BOMBARDIRAN KIJEV: Putin traži pomoć od Kine, Ukrajinci tvrde: “Rat će biti gotov do svibnja”
  • NOĆAS BOMBARDIRAN KIJEV: Putin traži pomoć od Kine, Ukrajinci tvrde: “Rat će biti gotov do svibnja”
  • NOĆAS BOMBARDIRAN KIJEV: Putin traži pomoć od Kine, Ukrajinci tvrde: “Rat će biti gotov do svibnja”

NOĆAS BOMBARDIRAN KIJEV: Putin traži pomoć od Kine, Ukrajinci tvrde: “Rat će biti gotov do svibnja”

Ukrajina i Rusija ulaze u 20. dan ratovanja, točnije ruske invazije na Ukrajinu. U ponedjeljak je Ukrajina objavila da je s Rusijom održala “teške” pregovore o prekidu vatre, trenutnom povlačenju trupa i sigurnosnim jamstvima, isti dan kada je u granatiranju stambene zgrade u Kijevu jedna osoba poginula, a 12 je ranjeno. 

Obje strane su dale naslutiti da su neki rezultati pregovora na vidiku, nakon ranijih rundi pregovora koji su prvenstveno bili usredotočeni na prekide vatre i dostavu pomoći opkoljenim gradovima te evakuaciju civila.

Ključni događaji

Rusija od Kine zatražila vojnu opremu, uključujući projektile, dronove i oklopna vozila, te da je Kina “pozitivno odgovorila”. Neki izvori prenose da se među ruskim zahtjevima nalaze i gotovi obroci za vojnike.

Konvoj od 160 automobila napustio je u ponedjeljak Mariupolj, potvrdile su gradske vlasti, dodajući da je to, kako se sada čini, prvi uspješni pokušaj organiziranja “humanitarnog koridora” kako bi se iz tog ukrajinskog grada koji je u okruženju evakuirali civili.

Ukrajina je u ponedjeljak zatražila da se Rusija odmah izbaci iz Vijeća Europe koje bi u tom smislu odluku moglo donijeti već u četvrtak, što bi bilo prvi puta u povijesti te organizacije, paneuropskog tijela za zaštitu ljudskih prava.

Rusija je spremna nastaviti pregovore o kontroli naoružanja sa SAD-om ako je i Washington na to spreman, poručio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov

Jedna je žena u ponedjeljak navečer upala u najgledaniju rusku informativnu emisiju ušavši u kadar s transparentnom protiv rata, što je iznimno rijetki potez u zemlji u kojoj su informacije strogo kontrolirane

Nadzorna kamera snimila jezivi trenutak kada je raketa pala na autobus usred Kijev

Tijek događaja

08:15 – Dvije osobe poginule su jutros u granatiranju Kijeva, prenosi The Guardian. Prema podacima ukrajinske državne služve za hitne slučajeve, spašeno je 35 osoba.

08:12 – Kijevska mreža metroa izvijestila je da je u eksploziji oštećeno pročelje zgrade i poslovni prostori na stanici Lukjanivska.  Vlakovi se, navode, na toj stanici neće zaustavljati.

07:59 – Ruske snage pucale su u Hostomelu za vrijeme evakuacije civila, prenosi The Kyiv Independent.  Kako navode prema podacima Nacionalne policije, prvih 10 evakuiranih autobusa sigurno je napustilo grad, a Rusi su potom otvorili vatru na sljedeća četiri autobusa.  U napadu je jedna žena poginula, a dva su muškarca ozlijeđena.

07:45 – Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine izvijestio je o najnovijim informacijama vezano uz rat u Ukrajini.  – Počeo je dvadeseti dan herojskog otpora ukrajinskog naroda ruskoj vojnoj invaziji. Oružane snage Ukrajine nanose razorne udare okupatorima – navode te dodaju kako su tijekom protekla 24 sata pogođena četiri helikoptera, jedan zrakoplov i neprijateljska krstareća raketa.

– Skupine okupacijskih snaga uključene u ofenzivu nisu imale značajnije uspjehe na područjima napredovanja. Glavni napori i dalje su usmjereni na održavanje okupiranih granica. Neprijatelj nastavlja s raketnim i bombaškim napadima na kritičnu infrastrukturu. Koristi mrežu zdravstvenih ustanova na privremeno okupiranim područjima Ukrajine za liječenje ranjenog osoblja. Također, osvajači nastavljaju podmuklo koristiti civilnu infrastrukturu za raspoređivanje oružja i vojne opreme – navode ukrajinske Oružane snage.

Tvrde i kako je “moralno i psihološko stanje neprijatelja na niskom nivou” zbog čega pojedini vojnici odbijaju izvršiti zapovijedi. – Neprijatelj pokušava zauzeti Mariupol. U operativnim zonama Crnog mora i Azova nisu pronađeni znakovi pripreme za operaciju pomorskog desanta – izvještavaju.

7:10 – Ovako izgleda Harkiv nakon cjelonoćnih napada.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar