Snižene stope PDV-a izrazito su selektivne te tako daju prednost pojedinim djelatnostima u odnosu na ostale, PDV treba biti neutralan

Snižene stope PDV-a izrazito su selektivne te tako daju prednost pojedinim djelatnostima u odnosu na ostale, PDV treba biti neutralan

Cijene u BiH i dalje divljaju, stoga je sve jasnije da postajemo siromašna zemlja visokih cijena. Prosječna plaća duplo je manja od troškova za potrošačku košaricu koja nikada nije bila skuplja. 

Prema podacima Agencije za statistiku prosječna plaća je u siječnju iznosila 1042 marke, za više od 50 posto manje od potrošačke košarice. Kada su u pitanju troškovi života u većim sredinama kao što su Mostar, Sarajevo ili Banja Luka, oni za jednu obitelj iznose oko 3000 KM. Troškovi života za jednu osobu u glavnom gradu iznose oko 927 KM.

Osjetna inflacija i udar na građane svakim su danom sve veći, a prehrana i ostale potrepštine kao što je gorivo, postali su luksuz. U svemu tome, vlast u BiH ne čini gotovo ništa da to spriječi.

Divljane cijena goriva, potaknulo je vlasti na ukidanje akciza, što je bila jedina je opcija za smanjenje enormnog financijskog pritiska na građane i privrednike, smatraju ekonomisti, a što bi smanjilo cijenu za 30 do 40 feninga. Primjera radi, građane u Sarajevu je prije nekoliko dana na crpkama dočekala cijena goriva od čak 3,66 KM. Iako ista ne bi smjela prelaziti 2,75 KM.

“Jasno je da mjera koja bi mogla dati trenutačne rezultate, dok traje rast cijena goriva na svjetskim burzama, jeste ukidanje akciza na gorivo, koja u trenutnoj cijeni od 2,76KM sudjeluju sa 0,30KM. Druga mjera koja se može predložiti je privremeno ukidanje PDV-a na gorivo, čime bi se moglo oduzeti još 0,40KM. O ovome već neko vrijeme govore i ekonomski stručnjaci”, kazali su nešto ranije iz Naše stranke, komentirajući stanje poskupljenja u BiH

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine odlučivao je o privremenom ukidanju akciza na gorivo i snižavanju PDV-a na osnovne životne potrepštine, iako je odluka donesena, stanje je nešto drugačije i na provedbu odluka treba najmanje pola godine.

Samo Upravi za neizravno oporezivanje treba najmanje pola godine da se prilagodi novoj poreznoj politici koja je definirana kroz dopune Zakona o PDV-u koji je jučer usvojen u Parlamentu BiH.

Građani Bosne i Hercegovine efekte manje stope PDV-a i ukidanja akciza na gorivo mogu da očekuju najranije za šest mjeseci i to pod uvjetom da ga hitno usvoji Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i da narednih dana stupi na snagu. Samo Upravi za neizravno oporezivanje treba najmanje pola godine da se prilagodi novoj poreznoj politici koja je definirana kroz dopune Zakona o PDV-u koji je jučer usvojen u Parlamentu BiH.

Međutim, riječ je o najoptimističnijoj mogućoj prognozi koja podrazumijeva da nema političke opstrukcije i bilo kakvog usporavanje tehničkog procesa uvođenja tri umjesto postojeće jedne stope PDV-a

Načelnik odjeljenja za komunikacije u UNO Ratko Kovačević pojašnjava za portal CAPITAL kako će se zbog ukidanja jedinstvene stope PDV-a morati mijenjati softver koji ju je obračunavao. “Jedan softver prati carinu, jer se tu oporezuju svi proizvodi koji ulaze u BiH, a drugi prati sustav PDV-a u unutarnjem prometu.

Svi proizvodni su klasificirani i moraju se analizirati kako bi im se odredila stopa”, kaže Kovačević

Ipak, prema njegovim riječima, za tako nešto nema novca i potrebno je hitno djelovati. “Institucije Bosne i Hercegovine su na privremenom financiranju već treću godinu zaredom, a u privremenom financiranju nema sredstava za izmjene softverskih rješenja. Znači, morao bi se usvojiti proračun da bi Uprava dobila novac za tako nešto i da bi pokrenula proceduru oko cijele nadogradnje softvera”, kaže on. Pojašnjava kako će pune ruke posla imati i poreski obveznici koji su u sustavu PDV-a.

Naime, prema njegovoj ocjeni oni će morati angažirati softverske kuće koje prate njihov rad kako bi to sve primijenili, kako u maloprodaji tako i u knjigovodstvu.

Prije primjene novih stopa, sve morati biti jasno i precizno definirano

“Morat ćemo odrediti koji su to proizvodi koji će biti oporezovani stopom od pet posto, koji su to proizvodi luksuzni na koje se primjenjuje stopa od 22 posto i hoće li i na koje proizvode ostati standardna stopa od 17 posto”, kazao je Kovačević za CAPITAL.

Inače, političari su zadatak klasifikacije prebacili u ruke UNO BiH koja bi kako se očekuje trebala da formira radnu grupu koja bi se bavila ovom problematikom. „U sustavu ne smije biti prostora za manipulacije i nejasnoće”, zaključio je Kovačević. Podsjećamo, na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma

Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV). Zakon je razmatran po hitnom postupku, a podržalo ga je 27 parlamentaraca, protiv nije glasao nitko, suzdržana su bila četiri parlamentarca.

Zastupnici SDS-a predložili su da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašna, kruha dobiven od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, sol, šećer i homogenizirana dječja hrana.

S druge strane ovim zakonom predviđeno je da se po višoj stopi PDV-a od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigarete i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna, nakit i srodni proizvodi, satovi vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila, umjetnička djela, oružje itd. Trenutna stopa PDV-a u BiH je 17 posto na sve proizvode bez obzira na to da li su osnovni ili luksuzni.

Međutim, stručnjaci u okruženju, točnije Republici Hrvatskoj misle drugačije. Brojna istraživanja pokazala da je prijenos sniženih stopa PDV-a na potrošačke cijene nepotpun te da od njih koristi imaju prije svega trgovci, ali i pojedinci s visokim dohocima koji nisu ciljana skupina.

“Snižene stope PDV-a izrazito su selektivne te tako daju prednost pojedinim djelatnostima u odnosu na ostale. PDV treba biti neutralan, u tom kontekstu najprimjereniji je jednostopni sustav PDV-a koji ne iskrivljuje odluke proizvođača i potrošača te ne narušava tržišnu alokaciju resursa. Selektivna primjena sniženih stopa PDV-a uzrokuje gubitak proračunskih prihoda koji se kompenzira rastom opće stope PDV-a, što je nepravedno spram djelatnosti koje nisu obuhvaćene sniženim stopama PDV-a”, kaže porezni stručnjak i profesor na Ekonomskom fakultetu Zagreb Hrvoje Šimović

“Borba protiv inflacije, ako izmakne kontroli, bit će vrlo bolna i zahtijevat će daleko više resursa. Mehanizmi postoje i treba djelovati čim prije, poput privremene suspenzije naplate trošarina na gorivo, usklađivanja mirovina, ne sa općim, već indeksom hrane i ukidanjem poreza na dohodak na plaće do tisuću maraka, napisao je nešto ranije makroekonomski analitičar Faruk Hadžić.

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing