Građani u BiH ponovno hoće istu vlast; SDA, HDZ i SNSD

Građani u BiH ponovno hoće istu vlast; SDA, HDZ i SNSD

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) u subotu je navečer objavilo preliminarne rezultate izbora provedenih  2. listopada kojima je potvrđeno kako su u utrci za članove Predsjedništva BiH pobijedili Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović, a tri najveće nacionalne stranke dobile su većinu glasova u parlamentima države i entiteta.

Prema preliminarnim rezultatima Komšić je kao kandidat za Predsjednišvo BiH iz reda Hrvata dobio nešto više od 227 tisuća glasova, a Borjana Krišto 180 tisuća. Bećirović je kao kandidat za bošnjačkog člana državnog vrha dobio 320 tisuća glasova a Bakir Izetbegović 206 tisuća.

Član Predsjedništva BiH iz reda Srba postala je Željka Cvijanović koja je dobila 321 tisuću glasova, a njen glavni protukandidat Mirko Šarović dobio je 220 tisuća glasova.

Najveći broj glasova za Zastupnički dom parlamenta BiH i pojedinačno najveći broj mandata dobili su Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, Stranka demokratske akcije (SDA) te HDZ BiH, no to svim tim strankama ne jamči sudjelovanje u vlasti jer ih oporbene stranke mogu potisnuti iz vlasti.

SNSD najjača je stranka i u natjecanju za mjesta u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a SDA i HDZ imaju pojedinačno najviše glasova za Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH, no blok oporbenih bošnjačkih i građanskih stranaka u tom entitetu također ima matematički potencijal preuzeti vlast od SDA.

Preliminarni rezultati u utrci za predsjednika Republike Srpske nisu objavljeni jer se još prebrojavaju glasovi za kandidate za tu dužnost gdje se vodi tijesna utrka između Milorada Dodika i kandidatkinje oporbe Jelene Trivić.

Nakon objave preliminarnih rezultata sudionici izborne utrke imaju rok od tri dana za ponošenje žalbi za utvrđene izborne rezultate o kojima odlučujuje SIP. Konačni i potvrđeni rezultati izbora u trebaju biti objavljeni do 3. studenog.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing