Norveški sud odlučuje o uvjetnoj slobodi za masovnog ubojicu Andersa Breivika

Norveški sud odlučuje o uvjetnoj slobodi za masovnog ubojicu Andersa Breivika

Osuđeni terorist Anders Breivik mogao bi ranije izaći iz zatvora ukoliko norveški sud prihvati njegov zahtjev za uvjetnu slobodu.

Saslušanje koje se odnosi na uvjetno oslobađanje Breivika bit će održano ove sedmice, više od deset godina nakon što je ubio 77 ljudi i povrijedio stotine osoba. Bio je to najsmrtonosniji napad u Norveškoj od Drugog svjetskog rata.

Breivikovo saslušanje je zakazano za danas u Distriktnom sudu Nedre Telemark u Skienu. Riječ je o desničarskom ekstremisti koji je fotografiran dok je nacistički salutirao prilikom prethodnih dolazaka u sudnicu. Ukoliko aktuelni zahtjev za uvjetno oslobađanje ne bude usvojen, masovni ubica će moći podnijeti novi naredne godine.

Tužiteljica Hulda Karlsdottir je za Reuters rekla da je neophodno da Breivik ostane u zatvoru kako bi se zaštitilo društvo. On je odslužio polovinu od 21 godine zatvora na koliko je osuđen, a riječ je o maksimalnoj kazni koju može odrediti norveški sud. Međutim, ako se na isteku kazne ustanovi da je i dalje prijetnja po društvo, ostat će iza rešetaka.

Saslušanje o uvjetnom puštanju na slobodu najavljeno je u augustu.

Breivik je u augustu 2012. godine osuđen na 21 godinu zatvora nakon što je 22. jula 2011. godine izveo dva teroristička napada, ubio 77 i ranio stotine ljudi.

Ovi napadi su “inspirisali” naredne napade širom svijeta, uključujući i teroristu Brentona Tarranta, koji je u Christchurchu u dvije novozelandske džamije 2018. godine ubio 51 osobu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing