NOVA AFERA NA POMOLU: Namješta li Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a poslove Medikolu

NOVA AFERA NA POMOLU: Namješta li Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a poslove Medikolu

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a donio Odluku kojom direktno krši zaduženje dobiveno od Skupštine HNŽ-a. Buka oko slučaja IZIS još se nije stišala, a Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a nalazi se, vrlo je moguće, na početku još jedne afere.

Naime, ZZO HNŽ-a je 24. 2. 2023. godine donio Odluku kojom direktno krši zaduženja koja mu je dala Skupština HNŽ-a i kojom pacijente s teškim malignim oboljenjima, umjesto u HNŽ kako je naložila Skupština, ‘tjera’ na liječenje izvan HNŽ-a, u Sarajevo ili u Hrvatsku, i to sve uz višestruko veće troškove za ZZO HNŽ-a.

Zaključak Skupštine HNŽ-a

Podsjetimo, Skupština HNŽ-a je na sjednici održanoj 22. 12. 2022. godine usvojila Zaključak kojim je zadužila ZZO HNŽ-a da svim svojim osiguranicima koji imaju potrebu za dijagnostikom zbog sumnje na karcinom, plati trošak pregleda koje pacijenti odrade u registriranim zdravstvenim ustanovama s područja HNŽ-a, a sve zbog hitnosti duže liste čekanja za takve preglede u javnim ustanovama u HNŽ-u.

U prijevodu, zbog toga što se na preglede kao što su CT i MR u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar čeka i po nekoliko mjeseci, dok PET/CT pregleda u SKB-u nema uopće, Skupština HNŽ-a je Zavodu HNŽ-a naložila da takve preglede pacijentima plati u nekoj od privatnih zdravstvenih ustanova u HNŽ-u, kako bi pacijenti na vrijeme dobili dijagnoze i na taj način spriječili najteže posljedice ovih teških oboljenja.

Odluka ZZO-a nije u skladu sa Zaključkom Skupštine

Međutim, Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a očigledno drugačije tumači Zaključak Skupštine HNŽ-a. Naime, Zavod je dana 24. 2. 2023. godine donio ”Odluku o visini troškova koje Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/K snosi za dijagnostičke pretrage PET/CT”.

Tom Odlukom ZZO je predvidio kako pacijentima uopće neće plaćati PET/CT preglede unutar HNŽ-a, iako u HNŽ-u postoje ustanove koje su te preglede sposobne obaviti.

Nadalje, ako pacijenti preglede odrade izvan HNŽ-a a unutar FBiH, dakle u Sarajevu gdje je uređaj često u kvaru, Zavod će im platiti dio troškova, tj. 1.565,00 KM za PET/CT pregled koji košta 2.700,00 KM, a 1.501,00 KM za PET/CT FDG low dose pregled koji košta 2.200,00 KM.

S druge strane, Zavod pacijente praktički ‘gura’ da ove preglede odrade u Hrvatskoj, tj. u poliklinici Medikol koja posluje u Splitu i Zagrebu, gdje ovi pregledi koštaju 3.400,00 KM i 2.700,00 KM. Ako pacijenti pregled odrade u Medikolu, Zavod će im platiti 100% troškova pregleda, kao i dodatne troškove za usluge koje se vežu uz pregled, stoji u Odluci.

Namještanje poslova Medikolu?

Iz svega navedenog postavljaju se logična pitanja. Zašto Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a ne želi da pacijenti preglede rade u HNŽ-u? Zašto će Zavod pacijentu radije platiti 3.400,00 KM za PET/CT pregled u poliklinici Medikol u Splitu nego u nekoj poliklinici u HNŽ-u? Iz kojih je razloga ZZO HNŽ-a spreman teško oboljele pacijente, svoje osiguranike, slati na višesatno putovanje i preglede u Split i Zagreb, kad iste preglede mogu odraditi u HNŽ-u, bez čekanja i po višestruko povoljnijim cijenama?

Koji su razlozi iza Odluke Zavoda da direktno krši zaduženja dobivena od Skupštine HNŽ-a i umjesto u HNŽ, pacijente radije šalje Medikolu u Split i Zagreb? Je li u pitanju pogrešno tumačenje Zaključka skupštine HNŽ-a, ili su pak u igri neki još uvijek nepoznati interesi pojedinaca iz ZZO-a i Medikola?

D. L.

ZZO Kantona Sarajevo ove usluge pacijentima osigurava u Kantonu Sarajevu

Za razliku od ZZO-a HNŽ-a, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo usluge za koje u javnim ustanovama postoje duge liste čekanja svojim pacijentima osigurava prvenstveno u privatnim zdravstvenim ustanovama unutar Kantona Sarajevo. Tako se iz ”Odluke o izboru kvalificiranih ponuda za javnu nabavku deficitarne dijagnostičke zdravstvene usluge za koje postoji lista čekanja” od 19.12.2022. godine, jasno vidi kako je ZZO Kantona Sarajevo uputio poziv za dostavu ponude ponuđačima iz Kantona Sarajevo, da su zaprimili 6 ponuda, a uvjete je ispunilo 5 ponuda, i to ponude od PZU Poliklinika Al-Tawil, PZU Poliklinika Altamedica beta, PZU Poliklinika Dr. Al Tawil podružnica Stup, PZU Eurofarm-Centar Poliklinika te PZU Specijalna bolnica Centar za srce KM.

ZZO HNŽ-a krši i vlastiti Pravilnik?

Prema važećem Pravilniku o sufinanciranju troškova liječenja, nabave lijekova, medicinskih sredstava i specifičnih ortopedskih pomagala ZZO-a HNŽ-a od 23.11.2022. godine, upitno je i ima li ZZO HNŽ-a pravo na ovaj način slati pacijente na liječenje u Hrvatsku, obzirom da je člankom 8. navedenog Pravilnika jasno propisano kako se, da bi se pacijent slao na liječenje izvan FBIH, najprije moraju iscrpiti sve mogućnosti liječenja u FBiH. Imajući u vidu da ZZO HNŽ-a svoje osiguranike potpuno isključuje iz mogućnosti liječenja u privatnim zdravstvenim ustanovama u HNŽ-u, evidentno je kako uvjet da su iscrpljene sve mogućnosti liječenja u FBiH i ne može biti ispunjen.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing