Nova pravila Vlade RS: Nema više minica i kožnih hlača

Nova pravila Vlade RS: Nema više minica i kožnih hlača

Zaposleni u Vladi RS dobili su nedavno novi pravilnik o oblačenju koji će, sasvim sigurno, posebno teško pasti pripadnicama ljepšeg spola naviknutim da na posao dolaze u odjeći koja u dobroj mjeri otkriva njihove fizičke atribute, piše Press.rs

Odluka o kućnom redu, koja je u posjedu Pressa, između ostalog zabranjuje suknje i haljine koje u stojećem stavu dosežu iznad koljena više od pet centimetara, te donje rublje koji se ocrtava!

To praktično znači da su mini-suknje u Vladi otišle u povijest, dok je preuska i prozirna odjeća također “protjerana” iz ove institucije kako bi obrisi gaćica službenica ubuduće ostali skriveni od očiju javnosti!

U spomenutoj odluci navodi se da neprikladno oblačenje i izgled podrazumijevaju i kratke ili kožne hlače, košulje bez rukava, sportsku odjeću, papuče i drugu obuću otvorenih prstiju.

U Narodnoj skupštini RS na snazi je još stroži kodeks oblačenja s obzirom na to da suknje i haljine zaposlenih u ovoj instituciji ne smiju biti iznad koljena! U parlamentu su, sudeći po njihovim pravilima oblačenja, ljuti protivnici i tajica, te mrežastih i čarapa s dezenima i u bojama.

“Ženski poslovni izgled podrazumijeva odjeću skladnih boja – ne više od tri boje, jednostavnost, neupadljivost i odmjerenost. Nakit mora biti jednostavan i ne pretjerano upadljiv. Nisu dozvoljeni veliki lanci, naušnice veće od uha, nakit na jeziku, obrvi i usni. Kosa mora biti uredno i pravilno dotjerana, bez upadljivih detalja. U zatvorenim prostorijama zabranjeno je prekrivanje glave kapama, maramama i šeširima, osim ako to ne nalažu vjerski razlozi” – stoji između ostalog u Pravilima ponašanja zaposlenih u službi NSRS.

Prema ovom pravilniku, muški poslovni izgled također podrazumijeva odjeću skladnih boja prilagođenu prirodi posla koju zaposleni obavlja.

“Košulja mora biti uredno zakopčana i ispeglana, hlače u tamnijim nijansama, dok se čarape moraju nositi i biti dugačke do pola potkoljenice. Kosa mora biti uredna i čista, lice izbrijano, brada i brkovi uredni” – stoji među pravilima oblačenja zaposlenih u NSRS.

Međutim, dok se odredbe odluke o kućnom redu Vlade RS odnose i na zaposlene i na sve posjetitelje, kodeksa o oblačenju u NSRS moraju se pridržavati samo zaposleni u domaćem parlamentu, dok će, kako saznajemo, uskoro biti usvojen i kodeks za zastupnike.

A zastupnici poručuju da gotovo svi na zasjedanjima parlamenta poštuju pravila pristojnog oblačenja, bez obzira na to da li dolaze iz reda pozicije i opozicije.

Milica Lovrić, zastupnica SNSD-a, kaže da na skupštinske sjednice dolazi u kompletima odgovarajućeg kroja, dužine i boje.

– Koliko sam primijetila, i ostali zastupnici i zastupnice poštuju kodekse oblačenja. Naravno da mjesta za doradu uvijek ima, ali naše oblačenje je u svakom slučaju u granicama pristojnog – ističe Lovrićeva.

Sa njom se slaže i njen skupštinski kolega iz SDS-a, Davor Šešić, koji naglašava za Press da, bez obzira na stranku iz koje dolaze, zastupnici na sjednice dolaze čisti, obrijani i obučeni po propisima.

– Zato smatram da bi, kad je riječ o kodeksu za zastupnike, naglasak bi trebao biti na ponašanju, a ne na oblačenju. Naime, rječnik mnogih prilično je problematičan – ističe Šešić.

Pravila oblačenja postoje i u ostalim institucijama, ali su uglavnom bazirana na nekim internim dogovorima.

U Inspektoratu RS kažu da primjenjuju kodeks ponašanja državnih službenika Srpske, kojim je propisano da moraju d voditi računa o svom izgledu i načinu oblačenja.

– Inspektorat je, također, utvrdio i interna pravila ponašanja, formulirana u Etičkom kodeksu inspektora. Inspektori koji obavljaju inspekcijski nadzor u vanjskotrgovinskom prometu, odnosno na granicama RS, posjeduju službene uniforme – kaže glasnogovornica Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Pored inspektora, uniformiranje službenika u RS uglavnom je karakteristično za banke, za čije je radnike misaona imenica da se na radnom mjestu pojave u jeansu, papučama, predekoltiranim majicama, otkrivenim trbuhom i leđima.

Za razliku od službenika u javnim i privatnim poduzećima koji se uglavnom pridržavaju pravila oblačenja, u javnim i privatnim školama na snazi su najrazličitiji primjeri preslobodnog, provokativnog i neprimjerenog oblačenja. Oni se manje-više odnose na učenike i studente, a tako i na nastavnike, profesore i ostalo zaposleno osoblje, zbog čega posljednjih godina mnoge obrazovne ustanove ubrzano uvode interne pravilnike o primjerenom oblačenju i ponašanju.

U udruženjima građana u Srpskoj također imaju pravilnike o načinu oblačenja volontera, koji su takođe obavezni da na svoja volonterska mjesta dolaze pristojno obučeni.

Sudeći po njihovim pravilnicima ponašanja, u ovim udruženjima od volontera posebno traže da obrate pažnju na nakit, gdje nije dozvoljeno “pretrpavanje kako bižuterijom, tako i zlatom i srebrom”.

Također je zabranjena odjeća ispod koje se vidi donje rublje, majice sa velikim dekolteima, mini-suknje.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar